Rezumat:
Enterocolita la copii este o afecțiune a stomacului, constă într-o inflamare a mucoaselor colonului și a intestinului subțire. Este considerată o boală ușoară a copilăriei, care se vindecă în 3-5 zile, în funcție și de tratamentul urmat.
În acest articol explicăm modalitățile prin care se poate transmite boala și care sunt simptomele acesteia.
Cauzele enterocolitei
Cauzele enterocolitei sunt legate de tipurile de afecțiune. Există mai multe tipuri de enterocolită, în funcție de originea și de modalitatea în care a fost luată:
- enterocolita virală: are la bază un virus (rotavirus, enteroviruși, adenovirusuri, virusul Norwalk). Acest tip afectează mai ales copiii care au vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Copilul se poate îmbolnăvi prin contactul direct cu o persoană bolnavă. Afecțiunea este răspândită în creșe, grădinițe și școli, dar și în spațiile aglomerate de unde copiii pot lua virusul foarte repede.
- enterocolita bacteriană: este un tip grav de enterocolită. Este provocat de bacterii precum Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Shigella.
- enterocolita parazitară: este declanșată de un virus preluat din alimentele stricate, care nu au fost spălate corect, sau preparate termic adecvat. Se mai poate lua și de la persoanele care sunt purtătoare ale parazitului (Blastocystis homnis, Giardia lamblia Balantidium coli).
Trebuie spus ca enterocolita poate să se manifeste și ca urmare a intoleranței la anumite medicamente.
Simptomele enterocolitei la copii
Cele mai frecvente simptome ale enterocolitei la copii sunt:
- diaree: este cel mai frecvent simptom și cel mai problematic, pentru că solicită foarte mult organismul copilului. Trebuie avut grijă să nu se ajungă la deshidratare.
- greata;
- varsaturi;
- lipsa poftei de mancare;
- febra;
- sensibilitate abdominala;
- crampe;
- o stare generala de rau.
Simptomele enterocolitei la bebeluși
Până la vârsta de 1 an, enterocolita este foarte periculoasă, de aceea trebuie mers de urgență la medic dacă bebelușul prezintă simptome precum:
- diaree: scaunele sunt la un interval scurt (1-2 ore), iar în cazurile mai grave pot prezenta sânge;
- nu îi este foame;
- nu se hidratează suficient;
- prezintă febră;
- este deshidratare;
- este obosit;
- pielea bebelușului este uscată;
- scutecele sunt uscate chiar și 6-8 ore;
- atunci când plânge nu are lacrimi.
Trebuie reținut că enterocolita la copii se poate manifesta destul de violent. Pe de altă parte însă, în cele mai multe cazuri, mai ales dacă afecțiunea este diagnosticată la timp, se tratează ușor și fără complicații. Este important de reținut că trebuie mers repede la medic pentru a determina cauza și pentru a stabili tratamentul adecvat.
Cum se tratează enterocolita la copii
Fiecare tip de enterocolită necesită un anume tip de tratament, de aceea medicul trebuie să identifice tipul de afecțiune. Tratamentul enterocolitei constă mai ales în odihna intestinelor și prevenirea deshidratării.
În general, medicul prescrie antibiotice: se administrează cu grijă, pentru că ele pot favoriza infecția și pot duce la complicații. Medicul nu prescrie medicamente antidiareice, pentru că în cele mai multe cazuri acestea pot agrava simptomele.
În unele cazuri, atunci când simptomele sunt medii spre severe, copilul este spitalizat. În cazurile cele mai grave, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală (presupune îndepărtarea părților infectate ale intestinului).
Cum se tratează enterocolita la bebeluși
În cazurile ușoare, enterocolita se tratează fără medicamente, dar cu o hidratare corespunzătoare (alăptare). Mamei i se pot administra probiotice, iar copilul poate fi alimentat cu o formulă de lapte praf fără lactoză, pentru a ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Cum se previne enterocolita la copii
Cele mai multe cazuri de enterocolită la copii sunt legate de igienă. Se recomandă:
- spălarea pe mâini cu apă și săpun;
- spălarea înaintea de masă și după ce folosește toaleta;
- spălarea pe mâini înainte și după schimbarea scutecelor, înainte de a hrăni bebelușul;
- prepararea termică adecvată a alimentelor;
- depozitarea alimentelor în condiții recomandate;
- dezinfectarea veselei și a tacâmurilor;
- verificarea datei de expirare a alimentelor (mai ales pe perioada verii).
Există o serie de alimente interzise în enterocolită:
- alimentele cu un conținut mare de grăsimi;
- condimente;
- fructe (cireșe, prune, pere);
- alimente dulci;
- alimente procesate.
De asemenea, medicul poate recomanda evitarea unor alimente precum broccoli, mazăre, linte, fasole, conopidă, pentru ameliorarea simptomelor.