Cum alegi camera web potrivita pentru sedintele online

waldemar-brandt-VAoSKP_ocN0-unsplash

Sedintele online au devenit o practica obisnuita odata cu declansarea pandemiei si se pare ca asa vor ramane, in contextul in care tot mai multe companii apeleaza la telemunca. Asta presupune insa oarecare investitii in aparatura cat de cat performanta pentru a participa la astfel de sedinte, un element important fiind camera web. Aceasta trebuie sa ofere o imagine cat mai clara, iar pentru asta e nevoie sa aiba cateva caracteristici speciale. Pentru a te ajuta sa alegi modelul de camera web potrivit pentru sedintele online, iti prezentam in randurile de mai jos care sunt aceste caracteristici.

Rezolutia

Am convenit mai devreme ca imaginea trebuie sa fie cat mai clara, iar pentru asta ai nevoie de o camera care sa filmeze la o rezolutie buna. Rezolutia este data de numarul de pixeli dintr-o imagine, iar cu cat acesta este mai mare, cu atat vom avea o imagine mai clara. Pentru sedintele online, ideal ar fi sa folosesti o camera HD (High Definition) care filmeaza la o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, ceea ofera o imagine foarte clara pentru o astfel de activitate.

Frecventa cadrelor

Claritatea imaginii trebuie completata de cursivitate, astfel ca miscarile sa fie naturale iar cadrele sa nu se succeada sacadat. Aceasta proprietate depinde de numarul de cadre pe secunda pe care il poate filma camera web. Imaginile cu o frecventa de 6o de cadre pe secunda  redau o miscare cat mai realista si mai naturala, astfel ca e recomandat o camera care sa fie capabila sa filmeze cu o astfel de frecventa. Poti alege si o camera cu o frecventa mai mica, insa evita modelele sub 25 de cadre pe secunda. In cazul acestora, imaginea este sacadata si in discrepanta cu sunetul, si nu vei reusi decat sa ii enervezi pe colegii care vor incerca sa inteleaga ceva din ce transmiti.

Luminozitatea

Nu poti controla intotdeauna luminozitatea din spatiile in care participi la sedintele online, astfel ca uneori lumina ar putea sa fie prea puternica, iar alteori prea slaba. O camera web de calitate trebuie sa aiba capacitatea de obtine imagini clare in orice conditii de luminozitate, adaptandu-se cu ajutorul unui senzor. De aceea, este recomandat sa alegi un astfel de model, pentru a avea un motiv de stres mai putin inaintea sedintelor.

Campul vizual

Acest detaliu se refera la unghiul de vizualizare pe care camera este capabila sa il cuprinda. Din fericire, la acest capitol nu iti trebuie o camera foarte performanta, pentru ca e putin probabil sa fie nevoie sa transmiti imagini panoramice cu un camp de vizualizare foarte larg. Totusi, nu trebuie sa cazi nici in extrema cealalta si sa alegi o camera care iti filmeaza doar fata, asa ca un model cu un camp vizual de 100 de grade ar fi perfect pentru ceea ce iti trebuie.

Focalizarea imaginii

O camera web trebuie sa aiba si functia  de autofocus, care ii permite sa focuseze intotdeauna imaginea pe subiectul din prim plan. In acest caz, subiectul din prim plan vei chiar tu, asa ca webcam-ul trebuie sa fie permanent focusat pe tine iar imaginea sa ramana permanent clara chiar daca te misti  in cadru. Autofocusul este o functie pe care o au by default majoritatea modelelor noi de camere web, insa trebuie sa verifici daca acest detaliu este trecut in specificatiile tehnice.

De fiecare data cand participi la o sedinta online, este recomandat sa ai la indemna si un reportofon, pentru situatiile in care se vor discute lucruri foarte importante, pe care nu ai timp sa le notezi. E mult mai simplu sa apesi butonul de inregistrare al reportofonului si sa lasi discutia sa curga pentru ca apoi sa asculti oricand ai nevoie sa iti amintesti niste detalii importante.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *