Probabil unul dintre cele mai infricosatoare momente pentru noii parinti este atunci cand copilul are prima febra. Chiar daca ai fost un parinte model si ai incercat sa iti protejezi copilul de orice problema care i-ar putea cauza o febra, totusi puteti avea surprize si sa aveti parte de aceasta situatie. Febra copilului trebuie sa fie evaluata si tratata diferit de la copil la copil.
In cazul copiilor de pana la 3 luni, febra necesita o atentie imediata. Masurati temperatura copilului, de preferat rectal, iar in cazul in care constatati o temperatura de 38 grade Celsius sau mai mare luati legatura imediat cu un doctor pediatru. Nu incercati sa ii administrati niciun fel de medicament inainte de a primi aprobarea doctorului.
Copii de pana la 3 luni sunt mai vulnerabili la infectii din cauza sistemului imunitar imatur. Doctorul pediatru poate evalua simptomele bebelusului si pe baza acestora poate recomanda un tratament. In cazul in care doctorul este contactat telefonic, pregatiti-va sa primit un set de intrebari legate de culoare pielii, culoarea urinei si a scaunului sau ce apetit are in timpul mesei.
Nu trebuie sa va panicati, febra poate fi cauzata de deshidratare, infasare sau din alte cauze minore, de aceea diagnosticul unui doctor specialist este recomandat in acest caz.
In cazul copiilor intre 3 si 6 luni, temperatura peste care ar trebui sa incepeti sa va ingrijorati si sa luati masuri imediat este de 38.3 grade celsius. La aceasta varsta copiilor li se poate administra anumite medicamente in cazul febrei, dar nu va grabiti inainte de a consulta un medic. In cazul unei febre mici medicii pot prefera sa nu administreze copilului medicamentatie, iar in schimb sa supravegheze indeaproape evolutia temperaturii.
Dupa varsta de 6 luni, pragul peste care ar trebui sa va ingrijorati este de 38.8 grade Celsius. De cele mai multe ori medicul are nevoie sa ii faca un consult la cabinet inainte de a prescrie orice tratament. De la aceasta varsta copilul are acces la o gama mai larga de medicamente pentru a opri febra – acestea vor fi administrate tot la recomandarea medicului dupa respectivul consult.
In toate cazurile mentionate mai sus, nu este recomandata administrare de medicamentatie fara consultarea medicului. Numai acesta va poate da un diagnostic si o recomandare in ceea ce priveste conditia copilului.
Este recomandata folosirea unui termometru electronic – acesta afisaza o temperatura mult mai exacta intr-un timp mai scurt. In cazul in care temperatura se masoara rectal si este recomandata spalarea termometrului inainte si dupa folosire. Deasemenea, temperatura se poate masura si cu ajutorul termometrelor electronice de ureche.
Partea ce mai importanta in cazul unei febre, este sa ramanem calmi si sa apelam la doctori de fiecare data cand avem nelamuriri sau credem ca temperatura copilului nostru a inceput sa creasca.