Cuvantul „blat” face parte din vocabularul oricarui microbist pasionat de pe aceasta lume. Mereu cand ceva nu merge cum isi doreste striga „Blat, a fost blat!”, doar ca sa aiba o explicatie pentru forma proasta a echipei favorite sau pentru ca nu i-a iesit biletul castigator la pariuri. Insa adevaratele blaturi in sport nu s-au inventat in Romania si nici macar nu au avut, la inceput, legatura cu fotbalul.
Primul blat… mondial
La inceput, pariurile sportive se concentrau pe cursele de cai sau de caini si erau privite ca o forma de diverisment, insa baseball-ul profesionist a popularizat aceasta activitate.
Pariurile sportive au evoluat de la simple distracții la o industrie globală, unde jucătorii își pot încerca norocul în diverse moduri. Dacă ești pasionat de pariuri și cauți oferte avantajoase, un casino bonus fără depunere îți oferă ocazia perfectă să intri în joc fără riscuri.
Dar de la o simpla distractie la o industrie subterana controlata de mafia americana a fost nevoie de un singur pas iar aceasta s-a numit „Scandalul Black Sox”.
In urma unei investigatii a ziaristului sportiv Hugh Fullerton, un mare juriu a descoperit ca mai multi jucatori de la „Chicago White Sox” au fost determinati sa triseze pentru a pierde trofeul „World Series 1919”.
Totul a inceput atunci cand mai multi sportivi de la echipa din Chicago (White Sox), erau extrem de nemultumiti de primele de joc si salariile primite, iar acest scandal a ajuns la urechile unui „organizator” de jocuri de noroc ilegale, puternicul gangster Arnold Rothstein. Jucatorii au fost convinsi sa piarda deliberat meciul-finala din World Series in schimbul banilor.
Acest proces si scandalul urias din jurul unui asemenea eveniment sportiv a fost unul dintre primele cazuri documentate de tentativa de aranjare a meciurilor.
In urma procesului opt jucatori de la Sox au fost acuzati de conspiratie. Ei au fost achitati in cele din urma, dar li s-a interzis sa mai joace baseball profesionist. Pata scandalului a ramas cu White Sox pentru mai bine de 100 de ani pentru ca au existat o multime de documentare si filme pe aceasta tema, cel mai important fiind „Eight Men Out” cu John Cusack, Christopher Lloyd sau Charlie Sheen in rolurile principale.
Intra in scena arbitrul Tim Donaghy
Au existat sute de cazuri in care multi oameni au crezut ca Mafia a fost implicata. Dar pentru o lunga perioada de timp, nu a existat nicio dovada desi in cultura populara americana se spune ca pariurile sportive si camataria sunt principalele surse de venit ale Mafiei.
In 1992 insa, guvernul american a venit cu o idee incredibila: a interzis pariurile sportive in intreaga tara (cu exceptia catorva state). Si, dupa ce interzici un lucru stii ce urmeaza nu? Probabil ca acest act guvernamental a fost unul dintre cele bune lucruri ce s-au intamplat in activitatea mafiei americane.
Iar cand exista o asemenea piata insetata de a face pariuri trebuie create si oportunitati iar cel mai simplu este sa gasesti un vicios si sa il santajezi.
Inainte de a deveni arbitru, Tim Donaghy a avut o cariera normala. A absolvit Universitatea Villanova in 1989 si nici macar nu a activat ca sportiv.
Dupa absolvire, el a arbitrat baschet de liceu in Pennsylvania timp de cinci ani, apoi a petrecut sapte sezoane in Continental Basketball Association. S-a alaturat NBA in 1994 si a lucrat ca arbitru timp de 13 ani, oficiind 772 de meciuri din sezonul regulat si 20 de meciuri din playoff inainte de a pleca in 2007.
Tim Donaghy avea obiceiul de a paria inainte de a incepe sa lucreze pentru NBA. A pariat pe golf, cazinouri si alte sporturi. Evident, regulamentul spune ca oficialii NBA nu pot paria insa anchetatorii cred ca Donaghy a pariat prima data pe un meci din NBA in 2003.
Donaghy nu a pariat el direct pe pariuri sportive. L-a folosit pe prietenul sau Tommy Martino pentru a vorbi cu agentii de pariuri, care aveau legaturi cu Gambinos, o importanta familie criminala din Philadelphia.
Donaghy a pariat timp de aproximativ trei ani sub numele lui Martino. Insa asa zisa „capacitatea neobisnuita de predictie a lui Donaghy” l-a bagat in bucluc. Castiga 80% din pariurile sale iar evident ca mafiotilor nu le convenea sa plateasca asemenea sume de bani.
Cativa indivizi ce se ocupau cu pariuri l-au intrebat pe intermediarul lui Donaghy cum se face de castiga atat de mult. Martino ce stia cu cine are de a face, a spus direct ca paria pentru un arbitru din NBA.
Mafia nu a cerut frumos sa inceapa o colaborare. Intr-o zi doi barbati care aveau legaturi cu familia Gambino l-au luat pe Donaghy de la aeroportul din Philadelphia si „l-au luat la o plimbare”.
Cand clanul Gambino trece la butoane
Intr-un interviu acordat revistei 60 Minutes, Donaghy a descris intalnirea dupa cum urmeaza:
„Mi-au spus sa le spun exact pe ce sa parieze. Daca nu o faceam, au spus ca cineva mi-ar putea vizita sotia si copiii in Florida.”
Donaghy a stiut ca amenintarile erau reale. La scurt timp, a inceput sa le dea mafiotilor ponturile.
FBI spune ca Donaghy a fost platit cu 2.000 de dolari pentru fiecare alegere castigatoare. Ulterior, a fost platit cu 5.000 de dolari. El spune ca se faceau milioane de fiecare data cand el a dat un pont.
Sfarșitul asocierii arbitrului Tim Donaghy cu familia criminala Gambino a a intervenit cand procurorii au descoperit schema in urma unei anchete FBI care a scos la iveala comunicatii codificate intre Donaghy, prietenul sau Tommy Martino si agentul de pariuri James Battista. Ancheta a fost declansata dupa ce casele de pariuri au observat un numar neobisnuit de mare de victorii la meciurile arbitrate de Donaghy.
In timpul procesului, Donaghy a pledat vinovat pentru conspiratie si participare la pariuri ilegale.
Martino si Battista au fost, de asemenea, inculpati pentru rolul lor in schema. Donaghy a fost condamnat la 15 luni in inchisoare federala, Battista la 15 luni si Martino la un an. Un nimic daca ne raportam la milioanele ce se faceau in urma fiecarui meci.
Scandalul a dus la o serie de demisii și schimbări în NBA. Mai mulți oficiali ai ligii au demisionat sau au fost concediați ca urmare a anchetei, care a scos la iveală deficiențe în sistemul de arbitraj și de monitorizare.
De asemenea, în urma scandalului, NBA a implementat măsuri mai stricte pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente, inclusiv o monitorizare mai atentă a arbitrilor și introducerea unor reguli mai stricte privind pariurile sportive.