„Exista carti de gatit bune pentru oamenii cu lipsa de experienta?”, „Caut o carte care sa aiba fiecare reteta explicata pe deplin, inclusiv cum sa fac lucruri de baza”, „Imi trebuie o carte simpla, care sa ma invete sa gatesc simplu!”.
Sunt doar cateva dintre comentariile de pe retelele de socializare ale tinerilor care sunt aspiranti la bucatarie. Sau ale celor care, mai ales in preajma Sarbatorilor, au dorinta de a gati pentru cei dragi ceva special si sanatos.
In plus, daca scopul tau este sa te hranesti mai sanatos, sau sa fii bucatar intr-o buna zi, trebuie sa incepi de undeva.
Mai ales ca, atunci cand inveti sa gatesti, poti economisi bani preparand mancarea acasa, mai degraba decat mancand la restaurant. De asemenea, poti controla ce alimente cumperi, ceea ce te poate ajuta sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata.
Cauti o carte de bucate buna? Cateva recomandari care te vor convinge ca e simplu sa gatesti
Pe masura ce abilitatile in a gati cresc, s-ar putea sa te simti mai confortabil, chiar si in ceea ce priveste organizarea unei mese in familie sau pentru prieteni. Oamenii se aduna in jurul meselor gatite acasa de mii de ani si este inca una dintre cele mai bune modalitati de a impartasi dragostea cu cei mai apropiati, mai ales de Sarbatori.
Iata cateva dintre recomandarile mele in ceea ce priveste cartile de gatit, alege o carte de bucate care ti se potriveste. Ele pot fi un ghid ce poate functiona ca punct de plecare in privinta gatitului sanatos pentru orice ocazie, nu numai cand vin Sarbatorile.
„1000 Microwave Recipe Cookbook” („Carte de bucate cu 1000 de retete pentru cuptorul cu microunde”) de Carol Bowen
Dupa cum arata si titlul acestei carti, volumul contine 1000 de retete pentru gatit cu un cuptor cu microunde, aratand marea varietate de mancaruri care pot fi gatite in acest mod. Sunt retete pentru fiecare ocazie, prin urmare aveti de unde alege si ceva simplu de gatit in acest mod pentru Sarbatori.
Cartea ofera, de asemenea, sfaturi despre obtinerea celei mai bune utilizari a unui cuptor cu microunde in pregatirea felurilor de mancare.
„The Masterchef Cookbook” („Cartea de bucate a Masterchef-ului”) de John Torode
John, nascut in Australia, si-a inceput cariera la Londra, unde a lucrat in mai multe restaurante, devenind in cele din urma bucatar-sef. Autorul este un entuziast al alimentelor si agriculturii ecologice. De asemenea, militeaza in cartea sa pentru preparatele din carne de pasare, printre altele. Cele mai bune retete ale lui Torode sunt dedicate meselor reconfortante de familie sau cinelor simple. Cartea lui John Torode va poate ajuta si in ceea ce priveste masa de Craciun, astfel incat ziua cea mare in sine sa fie cat mai lipsita de stres si sa pregatiti in tihna alimentele de baza pentru sarbatoare.
„Just the rules!” de Tosca Reno
Autorul de bestselleruri din New York Times, Tosca Reno, stabileste legea in acest ghid clar pentru atingerea unui stil de viata sanatos. Indiferent daca esti un aspirant la bucatarie, un parinte ocupat, sau o femeie de cariera care nu are timp, acest volum contine „legi alimentare” pe care sa le iei cu tine in vacanta sau la serviciu.
Dar iata ce spune chiar autoarea despre cartea sa: „Am dezvoltat stilul de viata Eat Clean si am ajutat milioane de oameni sa-si reia viata sanatoasa. Retetele mele se bazeaza pe ingrediente naturale, oferind doar rezultate nutritive si delicioase – alimente pe care sa-ti construiesti viata.
Iar eu sunt produsul produsului meu – am slabit 84 de kilograme si ma simt fantastic!”
„Easy British Food” („Mancare simpla britanica”) de James Martin
In Easy British Food, James prezinta genul de mancaruri usor de preparat. Chiar daca sunt preparate britanice.
Retetele sale includ friptura de vita, somon posat, placinte si chiar cartofi prajiti! Veti gasi de toate – de la slanina cu ceapa si pana la carnati, popularele pizza margherita, pesto de usturoi, risotto cu mazare sau chiar creme brulee. Toate sunt usor de facut, potrivit acestei carti de gatit.
„La masa cu Jamie” de Jamie Oliver
Cartea celebrului bucatar ofera o gama larga de retete: de la feluri de mancare care pot fi incorporate cu usurinta intr-o pauza de pranz, pana la idei creative pentru a consuma resturile in weekend, pana la feluri de mancare neobisnuite pentru cuptor si preferate din camara. De obicei Jamie Oliver se concentreaza pe ingrediente care pot fi gasite in aproape fiecare gospodarie. In plus el merge pe reinvierea bucuriei gatitului acasa, inclusiv de Sarbatori, si pe ideea de a economisi bani pregatind acasa mancaruri simple si gustoase.
„Happy Christmas” de Delia Smith
Publicata pentru prima data in 2009, despre aceasta carte de gatit se spune ca reprezinta „o biblie” cu alimente de Craciun pentru multe gospodarii. Pe langa interpretarea preparatelor clasice, care par sa functioneze de fiecare data, exista cateva completari inventive. In special capitolul despre deserturi. Exista, de asemenea, un capitol amplu, care ofera sfaturi cu privire la ultimele ore inainte de ziua de Craciun, pentru a va asigura ca ati reusit sa remediati momentele dificile (daca exista) in ceea ce priveste organizarea mesei de sarbatoare.
„Cuptorul magic. Preparate dulci si sarate pentru orice ocazie”, de Annette Heisch, Cornelia Klaeger
Cartea se axeaza pe o premisa simpla: cei care gatesc acasa sunt cei mai buni bucatari. Iar retetele speciale si usor de facut in privinta preparatelor dulci si sarate se pot afla in centrul atator amintiri, cu familii adunate in jurul meselor de sarbatori sau pur si simplu sarbatorind ocazii speciale cu prietenii.
Veti descoperi atat retete clasice, familiare, cat si retete versatile, ce propun preparate cu crusta crocanta si arome inventive. Indiferent daca sunteti un incepator sau un brutar experimentat, distractia, indicatiile abordabile ale cartii si combinatiile creative va vor face cu siguranta sa priviti altfel cuptorul. Intr-un mod magic!
A explora arta gătitului poate fi o aventură captivantă și satisfăcătoare, mai ales când îți alegi cărțile potrivite drept ghid. Din experiența mea, fiecare dintre cărțile menționate oferă ceva unic pentru a îmbogăți bagajul tinerilor aspiranți la bucătărie. De exemplu, „The Masterchef Cookbook” de John Torode nu doar că trezește nostalgia meselor reconfortante de familie, dar și ameliorează presiunea gătitului de sărbători, datorită sfaturilor sale bine gândite. Între timp, cartea lui Jamie Oliver, „La masa cu Jamie”, te invită să redescoperi plăcerea gătitului acasă prin rețete accesibile și economice, dovedind că simplitatea poate aduce bucurie autentică în momentele petrecute cu cei dragi. Alegând cu înțelepciune sursa de inspirație, poți transforma gătitul în ceva mai mult decât o simplă nevoie, devenind o expresie a creativității și a iubirii pentru cei din jur.