Pentru ca problemele de infertilitate afecteaza in medie o femeie din opt si raman in general nedescoperite pana in momentul in care se incearca activ conceperea unui copil, informarea despre numeroasele aspecte legate de fertilitate si infertilitate este importanta pentru orice femeie ajunsa la maturitate. Studiile demonstreaza ca femeile care sunt bine informate in ceea ce priveste solutiile de tratament disponibile in cazul diagnosticarii cu infertilitate suporta mult mai usor diagnosticul si intreaga procedura care ii urmeaza in procesul de inseminare artificiala.
Este important de stiut si de inteles faptul ca infertilitatea nu inseamna sfarsitul drumului pentru un cuplu care isi doreste copii, ci doar o piedica in calea acestora, o piedica ce poate fi depasita atunci cand se dispune de informatia corecta si actualizata si de ajutorul de specialitate al unor medici cu vasta experienta in domeniu.
Fiecare an conteaza – cel mai important lucru de luat in considerare este acela ca atat in cazul unei sarcini obtinute pe cale naturala cat si prin fertilizare in vitro, varsta este un factor extrem de important. Din acest motiv, se recomanda ca femeile care doresc sa lase intemeierea unei familii pana dupa varsta de 35 de ani sa isi faca o serie de teste de fertilitate. Motivul este acela ca in cazul in care exista probleme de fertilitate, solutiile disponibile in momentul actual depind, ca procent de reusita, foarte mult de varsta pacientei.
Pregatirea fizica si emotionala – sarcina este o perioada stresanta ce testeaza fizicul si psihicul unei femei la maxim. Daca aceasta apare si dupa o interventie medicala, este cu atat mai periculos pentru femeile care sunt in mod normal, datorita schimbarilor hormonale, predispuse unor depresii post natale. Din aceste motive este foarte important ca in paralel cu procedurile necesare pentru tratarea infertilitatii sa se viziteze si un terapeut care poate ajuta la atingerea echilibrului atat de necesar intr-o perioada atat de stresanta.
Criterile financiare – un alt detaliu foarte important care trebuie cunoscut din timp este faptul ca aceste proceduri sunt costisitoare si nu sunt acoperite de asigurarile medicale standard in Romania. Este un alt motiv pentru care diagnosticarea din timp este de maxima importanta astfel incat cuplul sa aiba timpul necesar pentru a face aranjamentele financiare, astfel incat interventia de inseminare artificiala sa nu lase viitoarea familie cu datorii mult mai greu de platit in momentul in care apare si un copil.
Procentele de reusita – procedurile medicale si tratamentele disponibile in momentul actual au procente de reusita duble fata de situatia de acum 20 de ani, iar aceste procente continua sa creasca odata cu avansul cercetarilor si investitiile din ce in ce mai mari in finantarea acestora. In ciuda progreselor imense facute de stiinta, trebuie totusi stiut si luat in calcul faptul ca, inclusiv la femeile cu cele mai mari procente de reusita, poate fi nevoie de doua sau chiar trei interventii pana la obtinerea rezultatelor dorite.
Informarea pe acest subiect poate face diferenta intre un cuplu care alege inseminarea artificiala fara a intelege implicatiile financiare si emotionale si un cuplu care face alegerea informata, pregatit pentru lungul drum in lupta cu infertilitatea.
am facut in 2011 o inseminare artificiala, dar fara succes,