Ce trebuie sa stim despre miopie

Intr-un articolul anterior am discutat despre emetropie (ochiul sanatos). De data aceasta o sa va prezint si afectiunile ochiului. Asadar ochiul poate fi emetrop, (ochi sanatos) sau ametrop (ochiul cu deficit de vedere).

miopia

Ametropiile sau viciile de refractie sunt acele afectiunii ale ochiului, care constau  intr-un deficit ce se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, corectabila prin dioptrii.

Care sunt viciile de refractie?

Viciile de refractie sunt: miopia, hipermetropia si astigmatismul.

Cu totii stim ca miopia inseamna neclaritatea lucrurilor aflate la distanta mai mare. Imaginea se focalizeaza in fata retinei, si nu pe retina ca la un om emetrop.

Miopia poate fi ereditara, de mediu sau patologica. Atunci cand ambii parinti sufera de aceasta afectiune, copilul are sanse de aproape 90% sa aibe miopie mostenita.

Miopia de mediu, apare atunci cand facem un efort prea mare care antreneaza muschii ciliari ai ochiului, curbura cristalinului se miscoreaza, si globul ocular se alungeste. Muschii ciliari reprezinta functia de acomodare vizuala care ne asigura vederea clara la orice distanta dorim, si actioneaza prin contractie sau relaxare asupra cristalinului.

Miopia patologica este aceea miopie care apare din cauza unor boli cum ar fi diabetul zaharat necontrolat, sau cel mai des intalnit la nasterea prematura, sindromul Down.

Femeile sunt mai predispuse ca barbatii la o astfel de afectiune, insa copii sunt cei mai des afectati, mai ales scolarii care acuza neclaritate la tabla, sau la televizor.

Ce se intampla cu ochii tai cand suferi de miopie?Ei bine, privesti cu ochii intredeschisi, sau te incrunti, pentru ca primesti un exces de raze luminoase care se aduna intr-un singur focar.

Cum corectam miopia? Mergeti la un consult oftalmologic de specialitate, si daca sunteti diagnosticat cu miopie, in functie de gravitatea afectiunii, se va alege cea mai buna varianta pentru dumneavoastra. Fie prin proteza de ochelari sau lentile de contact, fie prin chirurgie refractiva.

Numai medicul oftalmolog poate decide daca aveti nevoie de interventie chirurgicala refractiva! Opticianul v-a avea grija sa execute ochelarii conform standardelor in vigoare, sau lentile de contact cu dioptrii, pentru o vedere clara! Lentilele folosite vor fi cele divergente, sferice, cu semnul minus (-).

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *