Ce trebuie să știi despre implanturile mamare?

pexels-cottonbro-5701081

Mărirea sânilor, sau augmentarea mamară este o procedură chirurgicală care urmărește să mărească dimensiunea, forma sau plenitudinea sânului. Chirurgul introduce implanturi mamare din silicon, soluție salină sau alternative compozite sub mușchii pieptului sau sub țesutul mamar. Implanturile durează în medie de la 7 la 12 ani, de aceea poate fi necesar să fie schimbate după aproximativ 10 ani.

Împreună cu Dr. Maximilian Muntean, Medic Primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, am pregătit pentru tine o listă cu alte 10 lucruri pe care ar fi bine să le știi înainte a opta pentru această operație estetică.

 1. Când este necesar să optezi pentru operația de mărire a sânilor?

Augmentarea mamară se face pentru: mărirea sânilor care sunt în mod natural mici, restabilirea dimensiunii și formei sânilor după sarcină, slăbire sau alăptare, restabilirea simetriei atunci când sânii sunt asimetrici, refacerea sânului sau a sânilor după operație.

 1. Ce sunt implanturile mamare?

Un implant mamar este o proteză medicală care este plasată în interiorul sânului pentru a mări, reconstrui sau crea forma naturală a sânului. Există 2 tipuri principale de implanturi mamare: implanturi saline (care nu se mai folosesc) si implanturi cu silicon.

Implanturile umplute cu gel de silicon constau dintr-o carcasă exterioară din silicon umplută cu un gel de silicon. Dacă un implant umplut cu silicon se scurge, gelul fie va rămâne în carcasă, fie va scăpa în buzunarul implantului mamar.

Pacienții care aleg acest tip de implant ar trebui să efectueze controale mai regulate cu medicul lor, comparativ cu cei care folosesc implanturi cu soluție salină. Un RMN sau o scanare cu ultrasunete poate verifica starea implanturilor.

 1. La ce să te aștepți de la această intervenție estetică?

Mărirea sânilor este un tip de intervenție chirurgicală, așa că pacienții trebuie să se gândească bine înainte de a opta pentru procedură. Înainte de operație, chirurgul ar trebui să ajute pacientul să aleagă dimensiunea potrivită pentru implant. Acest lucru se poate face prin punerea unor implanturi de diferite dimensiuni într-un sutien, pentru a vedea cum se simt.

În mod normal se folosește un anestezic general, astfel încât pacientul să nu simtă niciun disconfort în timpul intervenției chirurgicale. Uneori, se poate utiliza și un anestezic local, iar pacientul rămâne conștient pe tot parcursul procedurii.

 1. Ce opțiuni de incizie îți poate propune medicul estetician?

Chirurgul și pacientul ar trebui să discute opțiunile de incizie. Sunt posibile următoarele opțiuni:

 • Incizie inframamară, făcută în pliul de sub sân
 • Incizie transaxilară, în axilă
 • Incizie periareolară, în jurul mamelonului

Alegerea tipului de incizie depinde de mai mulți factori, inclusiv de cât de mult este implicată mărirea, anatomia pacientului, tipul de implant și preferința chirurgului sau a pacientului.

 1. Introducerea implantului mamar

Implantul mamar este introdus într-un buzunar realizat chirugical. Există două tipuri de plasare. O plasare sub musculară care amplasează implantul sub mușchiul pectoral. Recuperarea poate dura mai mult și poate apărea mai multă durere după operație. O plasare submamară sau subglandulară ce plasează implantul în spatele țesutului mamar, peste mușchiul pectoral.

 1. Vei rămâne cu cicatrici în urma inciziilor?

Chirurgul închide inciziile cu suturi stratificate sau cusături, în țesutul mamar. Cusăturile, adezivii pentru piele și banda chirurgicală închid pielea și previn infecțiile. La început, liniile de incizie vor fi vizibile, dar acestea se vor estompa cu timpul.

 1. Când vei putea evalua rezultatele?

Operația va lăsa zona puțin inflamată, dar aceasta ar trebui să se rezolve în două săptămâni. Liniile de incizie se vor estompa, de asemenea, însă vor rămâne cicatrici. După aceasta, pacienta va putea decide dacă procedura s-a ridicat la nivelul așteptărilor ei.

 1. Cât de grea este recuperarea?

Pe măsură ce anestezicul dispare, pacientului i se vor administra analgezice pentru a calma durerea. Suturile absorbabile sau dizolvabile dispar de obicei în 6 săptămâni. Dacă pacienta are suturi care nu se dizolvă sau dacă sunt plasate tuburi de drenaj în apropierea sânilor, va fi necesară o programare pentru îndepărtarea acestora.

 1. Ce informații îți va furniza medicul estetician?

Echipa medicală trebuie să furnizeze următoarele informații: la ce să te aștepți după procedură, care ar putea fi reacțiile adverse, cum să utilizezi medicamentele prescrise, când să programezi o vizită ulterioară și în ce situații este necesar să contactezi medicul.

 1. Există reacții adverse sau complicații?

Recuperarea după mărirea sânilor nu este lungă sau dificilă în comparație cu alte operații plastice, dar nici nu este una ușoară. În diferite momente ale recuperării, sânii tăi se pot simți dureroși, umflați, sensibili sau strânși; pot chiar să simți mâncărimi, furnicături sau frisoane. Din fericire, aceste simptome sunt cele mai frecvente în primele trei până la cinci zile după procedură, iar ulterior pacienții constată că nivelul de confort crește considerabil.

Majoritatea pacienților care optează pentru mărirea sânilor revin la muncă și la majoritatea activităților zilnice în decurs de o săptămână sau două. Unii factori care pot influența procesul de recuperare includ: plasarea implantului peste sau sub mușchiul pectoral, procesele naturale de vindecare ale corpului tău, dimensiunea implantului.

Mai multe informaţii despre augmentarea mamară puteţi găsi pe drmaximilian.ro.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *