Ce trebuie sa stii despre ciocolata calda

Ce trebuie sa stii despre ciocolata calda

Mihaela Bilic spune ca cicolata calda se poate prepara cu cea mai mare usurinta si ca poate fi  mult mai gustoasa decat produsele cumparate din magazine. Medicul nutritionist este de parere ca cicocolata calda poate sa fie consumata in orice anotimp.

Povestea ciocolatei calde si cum era consumata in trecut

„Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă. Inițial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr. Meritul transformării ei într-un produs solid- tableta de ciocolată pe care o știm astăzi- este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția”, a spus Mihaela Bilic.

Ce este ciocolata?

Medicul a explicat cu lux de amanunte ce este ciocolata si a spus ca extractul rezultat din fructul delicios de cacao, este mai exact un amestec de unt de cacao, masa de cacao si zahar. Medicul a mai precizat ca aztecii considerau bobul de cacao drept hrana zeilor deoarece avea foarte multe proprietati revigorante si energizante.

„Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre. Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao”,  a mai spus medicul.

Cicocolta calda are foarte multe beneficii

Mihaela Bilic sustine ca ciocolata este un alimente cu beneficii reale si cu un indice glicemic scazut. Aceasta a mai spus ca nu trebuie sa fie numerate caloriile din ciocolata mai ales daca aceasta este consumata corect.

“Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe. Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii” a spus medicul.

Ciocolata calda are mai putine calorii

Mihaela Bilic a venit si cu o reteta care te va ajuta sa ai parte de o bautura gustoasa si sanatoasa.

„Ca variante de rețete în loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte- laptele înseamnă 87% apă. Ciocolata neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500 W și mestecați des, din minut în minut. Pentru 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid.

În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel- orice combinație vă face plăcere, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolata caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac… S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată- plăcere diluată, nevinovată și garantată!”, a mai spus medicul.

 

După ce am experimentat ciocolata caldă preparată acasă, trebuie să recunosc că aceasta nu doar că satisface papilele gustative, dar aduce și numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperirea faptului că ciocolata caldă poate transforma un desert concentrat caloric într-o băutură cu mai puține calorii este o revelație pentru cei care doresc să se bucure de gustul delicios fără vinovăția caloriilor excesive. Simțindu-se ca un ritual de răsfăț culinar, ciocolata caldă oferă un moment de relaxare și bucurie fie că o savurăm într-o zi friguroasă de iarnă sau într-o seară răcoroasă de vară. Recomand cu căldură să îți personalizezi băutura în funcție de preferințele tale, adăugând arome și ingrediente care să îți încânte simțurile și să transforme fiecare ceașcă într-o experiență unică și plină de savoare.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *