Cred ca ne-ar placea tuturor sa avem un dispozitiv mic in buzunar sau de ce nu, chiar o aplicatie pe telefon care sa ne anunte ca urmeaza sa vina un cutremur! Pana ajungem si noi, oamenii de rand acolo, ne multumim doar cu intuitia, reflexele bune si cateva sfaturi vitale de luat in calcul.
Stiu ca e greu sa te controlezi intr-un astfel de moment, unii raman stana de piatra, neavand reactii prea multe, altii sunt prea agitati si nici asta nu-i salveaza uneori.
Spre exemplu, Bucurestiul nu este pregatit sa suporte un cutremur de 7 grade. Ma refer aici la multe cladiri, locuinte, blocuri uitate, care nu au avut parte de consolidari recente. Cilienii, care stau intr-o zona seismica puternic afectata de miscarile placilor, suporta cutremure de peste 8 grade, insa ei sunt pregatiti pentru asa ceva. Noi…slabut.
Astazi te sfatuim ce trebuie sa faci in caz de cutremur!
Daca te afli in masina, iesi afara si intinde-te imediat langa aceasta. Daca ceva cade pe masina, va ramane acel spatiu liber langa ea. Daca esti in masina, sansele sa supravietuiesti sunt slabe.
Nu te pune niciodata sub masina. Intodeauna langa ea.
Cand eram mica profesoarele ne invatau ca in caz de cutremur sa ne punem sub banci. GRESIT. Niciodata nu te aseza sub banca, masa, catedra, birou. Intotdeauna langa ele.
Cainii sau pisicile se aseaza in mod natural ghemuiti in pozitia fetala (colac). Poti sa faci asta foarte usor, fiind un instinct de supravietuire natural. Asaza-te astfel langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
Daca ai stalpi de beton in casa atunci te poti aseza sub acestia. Trebuie sa-ti cunosti casa, pentru ca nu orice toc de usa este rezistet. Cauta-l pe cel care are beton macar in apropierea lui.
Cine „se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt de cele mai multe ori zdrobiti.
Niciodata sa NU FUGITI PE SCARI. Acestea sunt primele care se prabusesc.
Daca te surprinde cutremurului pe strada, incearca sa te indepartezi de langa cladiri, mergi pe mijlocul strazii, insa ai grija la masinile care inca sunt in miscare.
Cutremurul din 4 martie 1977 a fost unul dintre cele mai urate si inregistrat o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter.
Bucurestiul a fost cel mai afectat, aici au murit 1424 de oameni, din cei 1578 decedati in intreaga tara. Peste 7500 de bucuresteni au fost raniti in urma cutremurului din 4 martie.
1940 – 7,7 grade pe scara Richter
1977 – 7,3 grade pe scara Richter
1986 – 7,2 grade pe scara Richter
1990 – 6,9 grade pe scara Richter
Apasa LIKE daca ti s-au parut utile aceste sfaturi!
Ce alte sfaturi mai cunosti?