Ce sporturi sunt sigure dupa nastere

Ce sporturi sunt sigure dupa nastere

Toate mamicile isi doresc sa afle care sunt cele mai sigure sporturi dupa nastere. Medicul Alin Iova explica care sunt beneficiile aduse de sport imediat dupa nastere.

Iata ce a declarat acesta

„Să faci sport după ce ai născut este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine! Sportul îți reface tonusul muscular, mai ales la nivelul mușchilor abdominali, nivelul de energie crește, se îmbunătățește alăptarea, obții o stare de bine, scapi de stres, prevenind și apariția depresiei postnatale.  dispare stresul! Sarcina reprezintă o perioadă în care corpul trece printr-o serie importanta de schimbări, toate având un singur scop: aducerea pe lume a unui copil sănătos.

Indiferent de modul în care ai născut, înainte de a începe un anumit program de exerciții, trebuie să ai în vedere faptul că schimbările hormonale prin care tocmai ai trecut au acționat asupra articulațiilor și ligamentelor. Este imprudent să îți soliciți prea intens corpul în aceasta perioadă, căci această laxitate a țesuturilor poate determina accidente. Totuși, reține: este mai important să faci o activitate fizică atât cât poți, decât să nu faci deloc’,  a declarat Alin Iova.

Specialistul mai explica de ce mamicile care au apelat la cezariana pentru a da nastere copilului nu ar trebui sa se ingrijoreze. „Din experiență, precizez că proaspetele mămici își fac multe scenarii legate de sportul după cezariană, că riscă să li se desfacă’ operația. Realitatea este că, în cazul unei cezariene clasice, efectuate cu o incizie cât mai mică, medicul va tăia pielea și tesutul adipos, după care nu va secționa muschii, ci îi va îndepărta, pentru a ajunge la uter. Așadar, probabilitatea ca așa ceva să se întâmple, este foarte mică! Totuși, suprasolicitarea unor ligamente, și așa întinse, se poate solda cu prolaps vaginal și vezical, cu incontinență urinară, cu hernii de disc și alte tipuri de răni la nivelul coloanei lombare și sacrale. Pe termen lung, aceste probleme îți pot face viața neplacută, pot necesita intervenții terapeutice invazive și pot determina multă durere locală și anxietate.

În primele trei săptămâni după naștere, recomand activitate fizică în pas normal, pe intervale crescătoare de timp: exerciții Kegel pentru planșeul pelvin, exerciții de streching și exerciții de echilibru pe ghete Kangoo Jumps. În următoarele trei săptămâni, recomand exerciții ușoare de tip aerobic, sau cursuri speciale postnatale, înot și aerobică în apă (numai dacă sângerarea a încetat de măcar o săptămână), gimnastică ușoară pentru corectarea posturii, eventual cu greutăți mici sau pe ghete Kangoo Jumps, exerciții Kegel și alte exerciții pentru planșeul pelvin’,  a mai explicat medicul.

Medicul este de parere ca sportul nu afecteaza alaptarea „Activitatea fizică nu are nici un impact asupra compoziției si volumului laptelui și nici nu afectează creșterea copilului! Nici măcar sportivele de performanță, care au avut nașteri ușoare și au putut relua un program intens de exerciții la scurt timp după aceea, nu au avut modificări ale secreției lactate. Totuși, anumite studii sugerează că o activitate fizică intensă poate determina acumularea de acid lactic în laptele matern și produce un gust acru care să nu fie acceptat de bebeluș. Poți preveni asta făcând doar o activitate fizică moderată și bând multe lichide în timpul și după efortul fizic’.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *