Ce se intampla cu organismul tau atunci cand exista un dezechilibru hormonal

Ce se intampla cu organismul tau atunci cand exista un dezechilibru hormonal

Hormonii sunt compusi chimici produsi de glandele endocrine, care sunt raspunzatoare pentru controlul si reglarea multor functii ale corpului, precum cresterea si dezvoltarea, metabolismul, temperatura corpului, ciclul de somn si multe altele. Cand nivelurile hormonilor sunt dereglate sau exista un dezechilibru hormonal, acest lucru poate afecta in mod negativ multe functii ale corpului si poate cauza o serie de simptome si probleme de sanatate. In functie de tipul de hormon implicat, exista diferite efecte ale unui dezechilibru hormonal.

Cum se poate defini un dezechilibru hormonal?

Un dezechilibru hormonal este o afectiune medicala in care nivelul anumitor hormoni din organismul unei persoane devine anormal. Aceasta poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv boli, deficiente nutritionale sau utilizarea medicamentelor.

Hormonii sunt substante chimice produse de glandele endocrine din corpul uman. Aceste glande, cum ar fi glanda tiroida, glandele suprarenale, pancreasul si glandele sexuale, elibereaza hormoni in sange, care ajuta la reglarea diferitelor functii ale corpului, cum ar fi metabolismul, cresterea si dezvoltarea, functia sexuala si nivelul de energie.

Printre factorii care pot cauza dezechilibre hormonale se numara boli precum diabetul zaharat, hipertiroidismul sau hipotiroidismul, precum si anumite tipuri de cancer. De asemenea, dezechilibrele hormonale pot fi cauzate de deficiente nutritionale, cum ar fi lipsa de iod sau fier in dieta, sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi anticonceptionalele sau medicamentele pentru tratamentul cancerului.

Care sunt efectele unui dezechilibru hormonal asupra organismului

Cresterea in greutate: Un dezechilibru hormonal poate cauza cresterea in greutate sau dificultati in pierderea in greutate. Un exemplu este nivelul crescut de cortizol, cunoscut si sub numele de hormonul stresului, care poate creste apetitul si poate determina corpul sa stocheze grasimi.

Tulburari menstruale: Femeile pot experimenta tulburari menstruale, cum ar fi sangerari neregulate sau absente, dureri menstruale sau sindrom premenstrual (PMS), din cauza unui dezechilibru hormonal. Acesta poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv dezechilibrul dintre estrogen si progesteron.

Oboseala: Hormonii joaca un rol important in reglarea ciclului de somn-vigilenta si in reglarea nivelului de energie. Dezechilibrul hormonal poate duce la oboseala cronica sau la probleme de somn, cum ar fi insomnia sau somnolenta excesiva.

Schimbari ale dispozitiei: Dezechilibrul hormonal poate afecta si dispozitia si poate cauza simptome de anxietate, depresie sau iritabilitate. Acest lucru se datoreaza in mare parte efectelor hormonilor asupra nivelului de neurotransmitatori din creier, cum ar fi serotonina si dopamina.

Acnee: Hormonii pot afecta, de asemenea, sanatatea pielii. Dezechilibrul hormonal poate duce la aparitia acneei, mai ales in perioada adolescentei, cand hormonii sexuali sunt activi.

Probleme de fertilitate: Femeile si barbatii pot experimenta probleme de fertilitate din cauza unui dezechilibru hormonal. Nivelurile scazute de hormoni sexuali, cum ar fi estrogenul sau testosteronul, pot afecta capacitatea de a concepe.

Probleme ale sistemului imunitar: Hormonii joaca, de asemenea, un rol important in reglarea sistemului imunitar. Dezechilibrul hormonal poate duce la probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi alergii sau boli autoimune.

Osteoporoza: Nivelurile scazute de hormoni sexuali pot duce la pierderea de masa osoasa si la osteoporoza, o afectiune caracterizata prin fragilitatea oaselor.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *