Masa de Paste este una dintre cele mai asteptate si festive mese din an. Dupa perioada de post, familia se aduna in jurul mesei atent pregatite, iar traditiile culinare sunt pastrate cu sfintenie. Daca te pregatesti sa organizezi masa de Paste anul acesta, trebuie sa stii care sunt preparatele care nu trebuie sa lipseasca.
Iata cateva preparate traditionale si delicioase
Ouale rosii – simbolul Pastelui
Nicio masa de Paste nu este completa fara ouale rosii. Vopsitul oualor este un obicei cu o semnificatie religioasa profunda, simbolizand jertfa si invierea lui Hristos. Poti opta pentru vopsele naturale (cum ar fi coji de ceapa, sfecla sau turmeric) sau pentru cele clasice din comert. Nu uita sa le decorezi cu frunze sau modele, pentru un aspect traditional.
Drob de miel
Drob de miel este un preparat traditional care marcheaza inceputul mesei. Se face din organe de miel (ficat, inima, rinichi), verdeturi proaspete (ceapa verde, usturoi verde, marar, patrunjel) si oua. Toate sunt amestecate si coapte intr-o tava tapetata cu prapur sau aluat. Pentru o varianta mai usoara, se poate folosi carne de pui sau de curcan.
Ciorba de miel
Aceasta ciorba este acrisoara, gustoasa si perfecta dupa ouale fierte si aperitivele consistente. Se prepara cu carne de miel, legume si verdeturi si se acreste, de obicei, cu bors. Un plus de savoare il dau leusteanul proaspat si oul batut adaugat la final.
Friptura de miel
Friptura de miel este felul principal al mesei de Paste. Poate fi preparata la cuptor cu usturoi, vin, rozmarin si condimente, sau la gratar pentru o varianta mai clasica. Carnea frageda si aromata va fi cu siguranta apreciata de toti invitatii.
Sarmale
Desi nu sunt specifice doar Pastelui, multe familii aleg sa includa sarmalele in meniul festiv. Facute din carne tocata (de porc, vita sau amestec), orez si condimente, invelite in foi de varza murata sau vita de vie, sarmalele sunt un preparat consistent si indragit.
Cozonac
Cozonacul este desertul clasic al sarbatorilor. Umplut cu nuca, cacao, rahat sau mac, cozonacul este nelipsit de pe masa de Paste. Pentru un plus de originalitate, poti incerca si variante cu ciocolata sau fructe confiate.
Pasca
Pasca este desertul traditional al Pastelui, facuta din aluat de cozonac si umplutura de branza dulce, stafide si ou. Se decoreaza cu o cruce din aluat si se serveste in ziua de Paste, dupa ce a fost sfintita la biserica.
Masa de Paste este mai mult decat un simplu pranz – este o celebrare a traditiei, familiei si bucuriei. Cu preparate gustoase, gatite cu dragoste si atentie, vei crea o atmosfera calda si festiva, in care toti cei dragi se vor simti bine.