Ce investigatii medicale sunt necesare in sarcina si cand sa le faci

Pregnancy,,Gynecology,,Medicine,,Health,Care,And,People,Concept,-,Close

Sarcina este o perioada plina de emotii si schimbari, iar o monitorizare adecvata a sanatatii mamei si a fatului este esentiala pentru un parcurs fara probleme. In acest articol, poti descoperi importanta investigatiilor medicale in sarcina si vei afla care sunt testele recomandate frecvent de catre medicul obstetrician.

Triplul test

Triplul test este o analiza de sange efectuata in timpul sarcinii, intre saptamanile 15 si 20 de gestatie, care evalueaza nivelurile a trei markeri biochimici in sangele mamei: alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionica umana (hCG) si estriol neconjugat (uE3). Scopul acestui test este de a identifica riscul de anumite malformatii congenitale la fat, precum sindromul Down, trisomia 18 si defectele de tub neural.

Rezultatele triplului test sunt prezentate sub forma unui raport care indica probabilitatea ca fatul sa prezinte una dintre afectiunile mentionate anterior. Un rezultat „pozitiv” nu inseamna neaparat ca fatul are o problema, ci doar ca exista un risc crescut pentru acea afectiune. In acest caz, medicul va recomanda investigatii suplimentare, precum amniocenteza sau biopsia de vilozități corionice, pentru a obtine informatii mai precise.

Desi triplul test în sarcină are o rata de detectie de aproximativ 60-70% pentru sindromul Down si trisomia 18, acesta nu poate oferi un diagnostic definitiv. In ciuda limitarilor sale, triplul test ramane un instrument util in managementul sarcinii [1].

Dublul test

Dublul test este un examen prenatal esential, efectuat in primul trimestru de sarcina, intre saptamanile 10 si 14. Acest test are ca scop evaluarea riscului de anomalii cromozomiale la fat, precum sindromul Down sau sindromul Edwards.

Testul consta intr-o combinatie de analize de sange si o ecografie. Analizele de sange masoara nivelul a doua proteine specifice sarcinii: PAPP-A (proteina plasmatica A asociata sarcinii) si hCG (gonadotropina corionica umana), in timp ce ecografia masoara translucenta nucala (TN), adica grosimea unui strat de lichid acumulat in zona gatului fatului.

Rezultatele dublului test sunt interpretate in functie de nivelurile proteinelor PAPP-A si hCG si de masuratoarea TN. Aceste informatii sunt corelate cu varsta mamei, greutatea, etnia si istoricul medical. Riscul de anomalii cromozomiale este calculat pe baza acestor date. Un risc crescut nu indica neaparat prezenta unei anomalii, ci necesitatea de a efectua investigatii suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau testul ADN fetal [2].

Profilul TORCH

Profilul TORCH este un set esential de analize de sange care evalueaza prezenta a patru infectii virale si parazitare la femeile insarcinate, avand ca scop identificarea si tratarea acestora pentru a preveni complicatii in sarcina si la nastere. Infectiile evaluate sunt Toxoplasma gondii (T), alte virusuri (O), cum ar fi rubeola, virusul herpes simplex, varicela-zoster, rubeola (R), citomegalovirus (C) si virusul herpes simplex (H).

Se recomanda efectuarea profilului TORCH inainte de sarcina sau in primul trimestru de sarcina. Aceasta permite depistarea eventualelor infectii si aplicarea masurilor adecvate de tratament si preventie a complicatiilor. Medicul poate recomanda repetarea testelor in trimestrele urmatoare de sarcina, in functie de istoricul medical al pacientei si de factorii de risc.

Rezultatele Profilului TORCH pot indica prezenta unei infectii active sau a unei infectii anterioare care s-a vindecat. in cazul unei infectii active, medicul va recomanda tratamentul adecvat si monitorizarea atenta a sarcinii. Iin cazul unei infectii anterioare, femeia este considerata imuna si nu prezinta un risc crescut pentru fat. Daca testele indica absenta anticorpilor pentru una sau mai multe dintre infectiile testate, femeia este considerata susceptibila si ar trebui sa se informeze despre masuri de preventie [3].

Testul de glicemie provocata

Testul de glicemie provocata este o investigatie medicala importanta in sarcina, avand ca scop identificarea femeilor cu diabet gestational. Diabetul gestational este o afectiune in care nivelul de zahar din sange al mamei creste in timpul sarcinii, putand avea efecte negative asupra mamei si fatului, precum cresterea in greutate excesiva a fatului, complicatii la nastere si riscuri de sanatate pe termen lung pentru mama si copil.

Testul de glicemie provocata se efectueaza, de obicei, intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Procedura implica consumarea de catre femeia gravida a unei bauturi dulci cu o cantitate prestabilita de glucoza. Ulterior, se masoara nivelul de zahar din sange prin prelevarea unei probe de sange la un interval de timp specific (de obicei, dupa 1 si 2 ore). Rezultatele testului vor permite medicului sa stabileasca daca femeia sufera de diabet gestational sau daca este necesar un test suplimentar.

Daca testul de glicemie provocata indica un nivel ridicat de zahar in sange, medicul va recomanda un plan de tratament pentru a controla nivelul de glicemie si a reduce riscurile pentru mama si copil. Acest plan poate include modificari ale dietei, monitorizarea nivelului de zahar din sange, activitate fizica si, in unele cazuri, administrarea de insulina [4].

Analize uzuale de sange si urina

Analizele uzuale de sange si urina in sarcina joaca un rol esential in monitorizarea starii de sanatate a mamei si a fatului, identificarea eventualelor probleme si prevenirea complicatiilor. Aceste teste permit medicilor sa evalueze si sa controleze diverse aspecte, precum nivelul de hemoglobina, functia renala si hepatica, precum si prezenta infectiilor sau a altor afectiuni care ar putea afecta gravidele si bebelusii lor [2].

Investigațiile medicale recomandate de către medic sunt indispensabile unei evoluții optime a sarcinii. Discută cu medicul despre orice nelămuriri ai avea.

Bibliografie

  1. “Common Tests during Pregnancy.” Www.hopkinsmedicine.orgwww.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy, accesat la 20.04.2023;
  2. Mayo Clinic Staff. “Prenatal Testing: Is It Right for You?” Mayo Clinic, 25 Aug. 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-testing/art-20045177, accesat la 20.04.2023;
  3. NHS. “Screening Tests in Pregnancy.” Nhs.uk, 3 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/your-pregnancy-care/screening-tests/, accesat la 20.04.2023;
  4. Stickler, Tracy. “Prenatal Screening Tests.” Healthline, Healthline Media, 15 Mar. 2012, www.healthline.com/health/pregnancy/prenatal-testing, accesat la 20.04.2023.
Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *