Ce este strabismul si cum il tratam

Strabismul este aceea afectiune oftalmologica care se caracterizeaza prin deficitul miscarii ochilor in aceiasi directie, in acelasi timp, datorat musculaturii ochiului care nu functioneaza corect. Mai este intalnit cu denumirea de  “ochi incrucisati”.

Cum ne dam seama ca suferim de strabism?

Este evidenta pozitia ochilor care nu este paralela! Pacientul poate acuza vedere dubla sau incetosata, sensibilitate la lumina. Aceasta afectiune apare cel mai des la nastere sau in copilarie, deoarece copiii nu isi pot corela muschii bine. In functie de cat de mare este deviatia, se poate stabili cum sa corectam.

Cum tratam strabimsul?

Cele cu deviatie mica, prin purtarea ochelarilor speciali conceputi cu lentile prismatice, cu baza (nazal, temporal) in functie de deviatie, prin ocluzare (acoperirea ochiului cu un bandaj) sau prin interventie chirurgicala.

Atunci cand unul sau ambii ochi deviaza spre nas avem de a face cu un strabism convergent sau spre exterior (tample), strabism divergent.

Pentru ocluzare se bandajeaza ochiul mai puternic pentru a-l forta pe cel mai slab sa il utilizeze si este important sa purtam cu exactitate perioada prescrisa si nu mai mult, pentru ca poate interveni aparitia ambliopiei (ochiul lenes) despre care vom vorbi in articolul viitor.

Este important sa mergem la medicul oftalmolog imediat cum observam ca pozitia ochilor nu este paralela, pentru tipul de tratament pe care ni-l va alege, dar si sa verificam periodic (la 6 luni) cum evolueaza.

Exista si cazuri fericite de vindecare a acestuia, prin tratament corect, dar prevenit din timp!

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *