Ce este hipermetopia? Cauze si efecte

Hipermetropia este opusul miopiei si anume ca ai un deficit de raze luminoase adunate intr-un singur focar, care se strang intr-un punct in spatele retinei. Ea este data de forma si lungimea globului ocular. Ochiul tau este prea scurt, iar lungimea corneei este plata si nu alungita ca la miopie.

Hipermetropul nu vede bine la nicio distanta, poate fi ereditara sau sa apara odata cu inaintarea in varsta, insotita de prezbitie.

Prezbitia reprezinta un capitol aparte care se manifesta tot printr-o scadere de vedere numai la aproape, corectabila prin ochelari, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului, (rigidizarea cristanlinului) dupa varsta de 40 de ani.

Cum ne dam seama ca suferim de hipermetropie?

Imaginea neclara a lucrurilor aflate in apropiere, tulburari de vedere dese mai ales in conditii de lumina scazuta sau noaptea, dificultati la citit, durere si tensiune oculara, oboseala, usturime, iar in cazul copiiilor apare si frecatul des la ochi. Hipermetropul in comparatie cu miopul poate vedea cu brio numarul autobuzului aflat la distanta, insa nu poate citi o revista.

Cum corectam hipermetropia?

La fel ca la miopie, orice viciu de refractie trebuie stabilit de medicul oftalmolog. Modalitatiile de corectie sunt aceleasi: ochelarii, lentilele de contact sau chirurgia refractiva. Pentru ca imaginea sa fie adusa din spatele, pe retina, opticianul v-a executa o pereche de ochelari cu lentile convexe sferice cu semnul +.

De precizat ca miopul este mai tolerabil la lentile de contact decat hipermoetropul, unii acuza incomodare, dar tehnologia este cu mult avansata si exista lentile de contact foarte performante care sa inlature disconfortul.

Hipermetropii sunt foarte predispusi la strabism (ochi incrucisati) atunci cand sunt mici, sau la glaucom (tensiune oculara) dupa 35 ani, cand apare prezibitia (ochelarul de citit).

Citeste si: Optica pe intelesul tuturor.

Din experiența mea personală cu hipermetropia, am descoperit că este esențial să acționezi din timp și să consulți un medic oftalmolog la primele semne de disconfort vizual. Ignorarea acestei afecțiuni poate duce la complicații, cum ar fi tensiunea oculară sau chiar strabismul, mai ales la copii. De multe ori, adoptarea ochelarilor sau a lentilelor de contact adecvate a făcut o diferență semnificativă în calitatea vieții mele, eliminând oboseala oculară și îmbunătățind claritatea vizuală. Tehnologia modernă ne oferă acum opțiuni extrem de eficiente, așa că nu ezitați să explorați toate soluțiile disponibile, asigurându-vă că priviți lumea cu ochi clari și relaxați.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *