Asa cum am vorbit in articolul anterior ambliopia are stransa legatura cu strabismul.
AMBLIOPIA apare la nastere, se dezvolta pana la varsta de 6 – 7 ani si apare din cauza nefolosirii corecte a ochiului, caz in care sistemul vizual din creier nu se dezvolta corespunzator.
Aceasta afectiune mai poate aparea daca copilul sufera de un viciu de refractie (miopie, hipermetropie) si daca valoarea la un ochi este mai mare. Daca vederea este mai clara la un ochi decat la celalalt, copilul il va folosi instinctiv pe cel mai sanatos. Creierul ignora imaginile ochiului bolnav si le foloseste pe cele formate in ochiul bun, vederea se face astfel cu un singur ochi determinand o vedere nesatifacatoare. Aceasta obisnuinta se mai numeste si “ochi lenes”.
Ambliopia afecteaza de obicei un ochi, dar poate aparea si la ambii ochi. Cum ne dam seama?
Cele mai des intalnite semne, probabil le-ati intalnit deja la unii copii, sunt lipsa sincronizarii in cazul miscarii ochiilor, unul ramanand in loc, de aici si des intalnita expresie “ii fuge ochiul”, pleoapa care cade si acopera ochiul sau plansul cu un ochi inchis.
Copiii care sufera de ambliopie au o sensibilitate scazuta la contraste si in miscarea ochilor, insa vor muta frecvent capul in sus, in jos sau in lateral. Vederea lor este incetosata, si poate aparea si o usoara pelicula alba, similara cu cea a cataractei pe cornee.
Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca foloseste doar un singur ochi. Este o reactie inconstienta pe care nu o poate controla. Cum tratam?
Este important sa mergem cat mai repede la medicul oftalmolog pentru o consultatie amanuntita. Acest lucru este esential deoarece ambliopia este mult mai greu de corectat dupa varsta de 9-10 ani.
Exista doua tipuri de tratament pentru aceasta afectiune:
1. Ocluzarea: Ochiului mai puternic este acoperit cu un plasture sau un bandaj special pentru a-l forta pe cel slab sa dezvolte o vedere mai buna. In cazul in care copilul poarta ochelari, se poate foarte usor acoperi lentila cu un plasture de culoare inchisa. In functie de gravitatea ambliopiei, copilul poate purta bandajul tot timpul pe parcusul a cateva saptamani sau luni. Uneori sunt necesare doar cateva ore pe zi.
Mai puteti opta si pentru purtarea lentilelor de contact opace. Vorbim aici despre acele lentile special concepute pentru acoperirea ochiului suferind de ambliopie. Ele sunt disponibile in toate culorile astfel incat sa nu fie vizibile, fie ca avem ochi albastri, verzi, caprui sau negri.
2. Utilizarea picaturilor de atropina (vezi imaginea): Daca ati fost vreodata la o consultatie oftalmologica ati vazut poate ca uneori medicul va dilata pupila cu niste picaturi si veti avea vederea incetosata, aceasta este atropina!
Picaturile de atropina se vor folosi pentru ochiul sanatos, pentru a provoca vedere incetosata, stimuland astfel activitatea ochiului ambliopic.
Foloseste-ti ambii ochi si bucura-te de o vedere mai buna!