Ce comori au stat ascunse in Castelul Corvinilor

Ce comori au stat ascunse in Castelul Corvinilor

Descoperirile arheologice care au fost facute la Castelul Corvinilor in timpul lucrarilor de restaurare au uimit pe toti prezenti.

Cu toate ca acest castel este inchis, lucrarile de restaurare sunt in plina desfasurare. In zona Turnului vechi de Poarta si Turnului Alb au fost facute descoperiri importante.

    Iata ce s-a descoperit

„Odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment am avut plăcuta surpriză de a descoperi o intrare practicată în zidul cetăţii de secol XIV, acea cetate care a fost dăruită lui Voicu de către Sigismund de Louxemburg. Totodată la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată, ca să spunem aşa, după secolul al XVII-lea, cel mai probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime”, a declarat directorul Muzeului Castelului Corvinilor, Sorin Tincu.

Tot in Turnul Alb s-a descoperit un intreg etaj de aparare de care nu s-a stiut pana in prezent. Aceste lucrari de reabilitare vizeaza desfacerea acestui etaj si punerea lui in functiune.

„În timpul lucărilor de restaurare a Castelului Corvinilor s-a constatat că o serie de guri de tragere a unui nivel de apărare dispărut astăzi au fost astupate intenţionat în timpul lucrărilor de restaurare precedente. Practic, la baza acestui turn există un întreg etaj de apărare de care nu aveam cunoştinţă până în momentul de faţă, un nivel de apărare prevăzut cu guri de tragere, cu trei locaşuri, o inovaţie tipică secolului al XVII-lea. Sperăm ca în cursul acestor lucrări să ne putem mobiliza şi, după restaurare, să deschidem spre vizitare şi acest tronson al castelului, realizat în secolul al XVII-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen”, a mai mentionat Sorin Tincu.

Castelul Corvinilor este un momument unicat din Ardeal. Spatiile de vizitare vor fi amenajate si spatiile la care pana acum publicul nu avea acces vor putea fi vizitate.

„Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, mentiona Antonio Bonfini in secolul XV. La realizarea castelului au ajutat mesteri francezi  care s-au ocupat de infrumusetarea capelei dar si a altor incaperi. Castelul avea bucatarii, dormitoare incalzite, Sali in care avea loc de fiecare data mari ospete, o capela, o fantana sapata in stanca, tunuri de aparare, beciuri, temnite dar si o sala de tortura.

„Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, mai scria si istoricul Virgil Vatasianu. Pana in ziua de azi pe zidurile castelului se vad urmele picturilor care impodobeau castelul.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *