Care sunt produsele expirate care nu sunt neaparat si stricate

Care sunt produsele expirate care nu sunt neaparat si stricate

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a dezvaluti produsele expirate pe care le poti consuma. Toate cele mentionate mai jos se pot consuma chiar daca termenul de valabilitate a fost atins deoarece nu iti vot provoca probleme de sanatate.

Ce spune medicul Mihaela Bilic?
„Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate

E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolată poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar paștele făinoase și orezul până la 2 ani.

Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consumă liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare”, a spus Mihaela.

In opinia medicului, produsele fermentate si mucegaite se pot consuma in siguranta chiar daca termenul de valabilitate a fost atins. Nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta.
„Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic – brânza cu cât e mai „împuțită”, cu atât e mai interesantă” a declarat medicul.

Mihaela mai este de parere ca avem nevoie de hrana vie dar si de bacterii benefice.

“De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți. Cu siguranță, carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit. Însă la cealaltă extremă nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă. Cred că am ajuns în momentul ridicol în care, de frică să nu ne frigem cu ciorbă, suflăm și-n iaurt. În Elveția nu pot să faci brânză decât din lapte pasteurizat/fiert, iar noi suntem indignați când descoperim un aliment expirat – ca și cum ar fi otrăvitor și periculos pentru sănătate…Uitând să ne folosim simțurile, care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat!”, a incheiat Mihaela Bilic.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *