Boboteaza si Sfantul Ioan; Superstitii si obiceiuri

Pe 6 ianuarie este Ajunul Bobotezei, Botezul Domnului sau Iordanul, cum mai este numit, dupa raul in care a fost botezat Mantuitorul. Este una dintre cele mai importante sarbatori ale inceputului de an, o zi sfanta care se serbeaza prin post.

Pe 7 ianuarie ortodocsii din toata lumea sarbatoresc ziua Sfantului Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Iisus in apa Iordanului. Cele doua mari sarbatori aduc cu ele si o multime de superstirii si obiceiuri din popor. Astazi am pregatit o lista de luat in calcul.

Se spune ca Boboteaza era vreme de taina, un timp potrivit farmecelor, vrajitoriilor si altor practici magice. O superstitie spune ca in noaptea dinspre Boboteaza, animalele din grajduri vorbesc intre ele, despre comori ascunse.

Sa nu uitam ca in aceasta zi de Boboteaza, se sfintesc toate apele, iar preotul arunca in apa, crucea pe care barbatii incearca sa o scoata afara. Superstitia spune  ca cel care va reusi sa puna mana pe ea si sa o scoata afara, va avea noroc tot anul care incepe. De ceva vreme, cel care o prinde, este premiat cu bani.

De Boboteaza nu se spala rufe pentru a nu se spurca apa; se spune ca atunci apele sunt sfintite si e pacat sa o folosesti astfel. Timp de 7 zile, pana la sfarsitul praznicului, femeile nu au voie sa spele rufe.

In noaptea de Boboteaza fetele pun sub perna busuioc. Se spune ca cine face asta, isi viseaza alesul inimii. O alta superstitie spune ca fetele care cad pe gheata in Ajun de Boboteaza, se vor casatori in acelasi an.

Zilele de Boboteaza sunt cunoscute ca fiind cele mai geroase, de aici si vorba romaneasca „e frig de parca e gerul Bobotezei”.

O alta superstitie spune ca in noaptea de Boboteaza se deschid cerurile, iar cel care vede acest lucru, Dumnezeu ii îndeplineste dorintele.

De Sfantul Ioan, in regiuni din Transilvania si Bucovina, are loc „udatul ionilor„. Toti cei care poarta acest nume pun un brad impodobit la poarta, si pana dimineata sunt obligati sa tina o petrecere cu lautari. In Transilvania cei care se numesc Ioan/Ion/Ioana sunt purtati de alai prin sat, pana la rau unde sunt botezati.

Tu ce alte superstitii mai stii?

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *