Cu totii stim ca iaurtul este, pe scurt, lapte fermentat. Procesul de fermentatie include adaugarea unor bacterii specifice (Lactobacillus si Streptococcus), asa numitele culturi lactice. Aceste bacterii fermenteaza producand acidul lactic, care actionand asupra proteinei din lapte determina obtinerea iaurtului. Desi adesea laptele de vaca este folosit pentru obtinerea iaurtului, in multe parti ale lumii, si din laptele obtinut de la alte animale se realizeaza iaurtul.
» Vezi aici o gama larga de iaurturi!
Consumul iaurtului are o serie de beneficii asupra sanatatii. Iaurtul contine calciu, proteine, vitamine precum B6 si B12. Nu ar trebnui sa fie o problema sa mananci iaurt chiar daca ai intoleranta la lactoza, deoarece lactoza devine galactoza si glucoza in timpul fermentarii. Datorita vitaminelor sale, iaurtul este recomandat in egala masura copiilor si adultilor.
Un alt beneficiu al consumului de iaurt este reducerea riscului de tensiune arteriala mare. Iaurtul contine grasimi putine, tocmai de aceea riscul ca acestea sa se depuna pe vene este minim.
Iaurtul previne aparitia problemelor intestinale precum colon, constipatie, intoleranta la lactoza.
S-a descoperit ca de cele mai multe ori, consumul iaurtului de catre femei poate preveni infectiile vaginale. Femeile care consuma iaurt au un PH vaginal situat intre 4.0 si 4.5 spre deosebire de cele care nu consuma iaurt care au PH intre 6.0 si 6.5.
De asemenea, consumul iaurtului determina reducerea grasimii in exces a corpului. In loc de a sari peste mese, este mai bine sa consumati un iaurt.
Racelile de asemenea, desi sunt probleme minore de sanatate, pot fi prevenite cu ajutorul iaurtului deoarece ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Desi au efecte benefice pentru sanatate, nu toate tipurile de iaurt sunt recomandate. Exista si iaurturi care contin inducitori artificiali. Este recomandat sa consumati un iaurt care contine culturi active (bacteriile mentionate mai sus). Puteti adauga in iaurt si fructe precum capsuni sau altele, dupa preferinta fiecaruia.