Ayurveda, cel mai complex sistem de vindecare naturală – 3 minute de citit!

plante-tratament-ayurveda

Ayurveda poate fi descrisă astfel: cel mai simplu de aplicat și cel mai elaborat sistem de vindecare naturală cu vechime milenară. Ayurveda este medicina originară din India, cu rol de tratare a întregului corp și care a fost descoperită cu 6000 de ani în urmă. În Europa, Ayurveda este o terapie alternativă care are la bază un concept simplu: sănătatea se datorează echilibrului între minte și trup. Fiecare individ are un model specific de energie, unic față de al celorlalți și care trebuie protejat pentru a face față bolilor. Terapia alternativă susține procesul de îmbunătățire constantă a sănătății pentru a face față factorilor nocivi – stres, anxietate, depresie – care tulbură echilibrul energetic al omului.

Dezechilibrul energetic este un dușman tăcut, iar terapiile alternative sunt aliații noștri

Tulburările energetice nu sunt etichetate drept afecțiuni. Cu toate acestea, stresul, depresia, lipsa pauzelor sau alimentația incorectă vulnerabilizează sistemul imunitar și ne predispun bolilor cronice. Ayurveda completează cu succes medicina occidentală, ajutând corpul să se recupereze după o intervenție medicală. De asemenea, Ayurveda poate fi îmbinată cu terapii alternative suplimentare precum masajul.

Utilizarea fotoliilor japoneze de masaj electric Fujiiryoki elimină durerea din tot corpul, masează pielea, tendoanele, mușchii, înlocuind disconfortul cu o stare generală de calm. Pranayama yoga este un stil de yoga orientat către importanța respirației în procesul de calmare a minții. Aromaterapia cu uleiuri sau săruri de baie cu levănțică liniștește mintea și atenuează stările de amețeală sau grețuri. Meditația de scanare a corpului este o practică prin care ‘’accesezi’’ fiecare parte a corpului și experimentezi astfel senzațiile de durere, tensiune, aferente fiecărei zone.

Bolile, o consecință a perturbării energiilor vitale

Medicina Ayurveda se bazează pe conceptul conform căruia individul este format din cele cinci tipuri de elemente ale Universului și anume: spațiu, aer, apă, foc și pământ. Aceste cinci elemente converg în trei categorii principale de energie: Vata Dosha (spațiu și aer), Pitta Dosha (foc și apă) și Kapha Dosha (apă și pământ). Aceste energii conlucrează, condiționând funcționarea organismului și starea generală de sănătate. Oamenii dețin o combinație unică din aceste energii, dar unul dintre aceste elemente își pune mai puternic amprenta asupra personalității și sănătății individului.

  • Vata Dosha este cel mai puternic element dintre cele trei, întrucât dirijează cele mai importante funcții ale organismului: respirația, circulația sanguină, funcțiile inimii și sistemul respirator. Persoanele caracterizate de Vata Dosha ca energie principală sunt cele mai predispuse la afecțiuni de piele, inimă sau artrită;
  • Pitta Dosha controlează digestia, metabolismul și apetitul. Cei care au această forță vitală ca energie pregnantă sunt supusi riscului de boala lui Crohn, afecțiuni cardiovasculare sau probleme de tensiune;
  • Kapha Dosha este forța ce ‘’răspunde’’ pentru sănătatea sistemului imunitar, sistemului muscular și tot cea care ‘’dirijează’’ greutatea corporală. Kapha Dosha ca element reprezentativ implică necesitatea unui stil de viață echilibrat astfel încât să țină la distanță riscul anumitor boli: obezitate, diabet, probleme cardiovasculare sau afecțiuni respiratorii.

Cum identifici care e forța vitală dominantă? 

Terapeuții Ayurveda compun profilul fizico-emoțional al persoanei ținând cont de asemenea și de stilul de viață al acesteia. Terapia are ca scop detoxifierea organismului prin practica numită panchakarma. Pentru accelerarea procesului de igienizare a organismului, terapeutul poate indica abordarea terapiilor alternative auxiliare cu scop de echilibrare a doshelor:

  • Pranayama: exerciții de respirație pentru menținerea unei stări mentale de calm:
  • Abhyanga: detoxifiere prin masarea pielii cu uleiuri:
  • Rasayana: meditație îmbinată cu rostirea mantrelor și utilizarea plantelor speciale pentru echilibrarea doshelor.

Știai că, plantele ayurvedice pot fi introduse în tratamente destinate tratării hipertensiunii, bolii Alzheimer, bolii Parkinson, demență, herpes, stări de epuizare, oboseala cronică, cancer sau astm?

Terapia ayurvedică este în general binefăcătoare oricărei persoane curioase să o testeze. Cu toate acestea este indicat un consult medical prealabil ca în cazul tratamentelor convenționale. De fapt, Ayurveda nu luptă contra bolilor. Trebuie subliniat că medicina alternativă nu înlocuiește medicația, terapia sau intervențiile chirurgicale pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea bolilor.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *