Anul Nou celebrat lunar in tarile asiatice

Anul Dragonului

Anul Nou este celebrat lunar in China, Taiwan, Coreea, Vietnam, Mongolia si Tibet precum si in tari ca Singapore cu un numar mare de populatie chineza. Conform jurnalistului Christopher Livaccari aceasta sarbatoare este specifica Japoniei, desi majoritatea japonezilor considera doar 1 ianuarie ca zi de sarbatoare a Anului Nou.

Anul Dragonului
Anul Dragonului

Anul Dragonului

Sarbatoarea lunara a Anului Nou a inceput in 2012 pe 23 Ianuarie, prima zi cu luna din an. Se termina 15 zile mai tarziu cand e luna plina. Calendarul chinezesc este divizat in 12 cicluri, fiecare reprezentat de cate un animal. Conform calendarului chinezesc anul acesta este Anul Dragonului, singurul personaj mitic din zodiac. Cei nascuti in anul Dragonului se spune ca vor fi carismatici si lideri innascuti. Cativa „dragoni” sunt Ioana D’Arc, Vladimir Putin si John Lennon.

Traditii de Anul Nou

Petrecerea incepe cu un foc de artificii. Familiile fac curatenie in case ceea ce simbolizeaza inceputul si cumpara flori si plante care semnifica renasterea. Cadourile in bani ascunsi in plicuri rosii si aurii se spune ca aduc noroc. Dupa cum Livaccari marturiseste, in timp ce multi oameni vad aceste sarbatori ca pe ceva exotic, majoritatea celor din Asia de est le percep ca pe o oportunitate de a lua o pauza de la scoala si servicu si de a petrece mai mult timp in sanul familiei, asa cum fac americanii de Ziua Recunostintei.

Printre mancarurile norocoase se numara galustile si unele fructe care simbolizeaza franturi de noroc, cum ar fi portocalele care in limba chineza suna precum cuvantul „auspiciu” sau mar care suna precum „pace„. Artificiile se spune ca alunga spiritele rele. Dansurile zgomotoase ale dragonilor se spune ca sperie si ele spiritele rele.

O traditie pe care copiii o iubesc este aceea conform careia parintii nu au voie sa-i certe in perioada Anului Nou. Dupa cum spune Livaccari, este perioada in care cei din Beijing, Shanghai sau Seoul care au in jurul varstei de 14 ani o folosesc pentru a interactiona cu prietenii online si a se juca jocuri video in retea.

Va pasioneaza cultura asiatica? Ce alte traditii „inedite” pentru noi mai stiti?

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *