Amazoanele sunt cele mai puternice femei care au fost prezentate de mitologia greaca. Cu toate ca existenta lor se afla la granita dintre mit si realitate. Aceste femei erau cele care puteau stapani foarte bine armele de razboi, calareau, erau pline de curaj si de mandrie.
Acestea formau un grup alcatuit exclusiv din femei iar barbatii erau folosit doar pentru reproducere. Nu erau pastrati nici copii de sex masculin doar fetitele erau cele care aveau o sansa de a creste alaturi de mamele lor.
Cine erau amazoanele si de unde provine acest nume
Amazoanele erau cele mai puternice femei din mitologia greaca si erau considerate fiicele lui Ares, zeul razboiului. O alta poveste mai spune ca puterea acestor femei a venit in urma unui ritual sacru care era desfasurat la Efes. Amazoanele au adus aici ofranda lui Artemis, zeita vanatorii. Dupa ce au oferit aceste ofrande, legenda spune ca femeile au facut un dans de razboi iar acea ceremonie o repetau in fiecare an.
Comunitatea amazoanelor era considerata o societate masculina greaca. Femeile au preluat activitati care in mod normal le faceau barbatii, precum calarie, vanatoare sau razboi. Pentru a se putea lupta asa cum isi doreau aceste femei au apelat la o forma de auto-mutilare. Mai exact, acestea isi cauterizau sanul drept pentru a le putea ajuta in lupta. De aici vine si denumirea de amazoana. In termen popular este inteles “ fara san” sau “ cu un singur san”. O alta origine a acestui nume provine din persana si inseamna pur si simplu “ razboinic” . Totusi mai este si o alta ipozteza in care se spune ca acest nume deriva din armeana care inseamna “ zeita lunii”.
Toate desenele din acea vreme le reprezentau pe amazoane ca fiind razboinici care purta hoplit. Cele mai frecvente arme ale acestora erau arcul si sulita. Dar, au mai existat desene in care amazoanele purtau topoare. In povestile pe care le stim despre aceste femei aflam lucruri interesante, mai exact ca au luptat cu indarjire importiva a patru mari razboinici ai tuturor timpurilor.
Prina intalnire dintre greci si amazoane a fost atunci cand Hercule a fost trimis la Eurystheus sa aduca braul reginei razboinicelor Hippolyte. Centura i-a fost oferita de tatal ei si era aproape imposibil sa o ia cineva. Hipppolyte a predat braul de buna voie, fara lupta. Tezeu care era insotitorul lui Hercule s-a indrogostit de amazoana Antiope si a rapit-o. Acest eveniment a dus la al doilea razboi dintre barbatii si femeile din mitologia greaca.
Toate legendele amazoanelor nu putea fi inventate in totalitate. Chiar daca unele dintre ele nu sunt tocmai reale, un sambure de adevara exista. Sapaturile arheologie care au fost facute la mormintele nomade din Kazahstan au descoperit trupurile unor femei razboinice. Mormintele acestora dateaza de pe vremea lui Herodot si prezinta ramasitele scheletelor feminine imbracate in armuri si cu mai multe semne de rani provocate in urma unor lupte individuale. Istoria acestora este una care surprinde si in acest moment.
Amazoanele reprezintă un simbol extraordinar al puterii și independenței feminine, depășind bariera dintre mit și realitate prin disciplina și curajul lor neclintit. Aceste femei ne învață că determinarea și dedicarea pot să răstoarne convențiile sociale și să redefinească rolurile de gen, oferind inspirație pentru oricine se simte limitat de așteptările societății. Indiferent de veridicitatea completă a legendelor, mesajul lor de putere și emancipare rămâne relevant și astăzi, invitându-ne la o reflecție asupra modului în care ne putem depăși propriile limite. Într-o lume adesea dominată de reguli rigide, povestea amazoanelor ne provoacă să ne reimaginăm identitățile și să găsim curajul de a ne crea propriile drumuri.