Organismul nostru duce o lupta apriga impotriva tuturor bacteriilor cu care intram in contact in fiecare zi. Ca sa ne putem creste imunitatea trebuie sa urmam o rutina cat mai atent elaborata si trebuie sa consumam anumite alimente care ne pot ajuta in aceasta privinta.
O alimentatie echilibrata va reusi sa ne protejeze impotriva bolilor sau impotriva infectiilor pe care le putem contacta. „E de preferat să avem un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume, un program regulat de mese şi un număr adecvat de ore de somn”, mentioneaza medicul nutritionist Florin Ioan Balanica.
Alimentele care te pot ajuta sa iti cresti imunitatea
Kiwi si afinele
Aceste doua fructe sunt bogate in vitamina C si te pot ajuta mai mult decat iti poti da seama. Daca le vei consuma periodic atunci vei dobandi o crestere a rezistentei in fata bolilor si mai mult decat atat au un efect antioxidant.
Oul
Este o sursa de proteine de cea mai inalta calitate. In plus oul contine cei opt aminoacizi esentiali pe care organismul nostru nu ii poate sintetiza. Oul mai reprezinta si o sursa importanta de vitamine antioxidante A si D si minerale precum fier, seleniu si zinc.
Carnea rosie
Carnea rosie este o sursa bogata de proteine si de minerale precum fier, zinc,crom si seleniu. Sistemul nostru imunitar are nevoie de carnea rosie pentru a putea functiona eficient. Pe langa asta carnea rosie ajuta in perioada de covalescenta la refacerea organismului.
Ardei gras
Ardeiul gras indiferent de culoare sa contine cantitati foarte mari de betacaroten, un fitonutrient cu proprietati antioxidante. Acesta protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Ardeiul mai contine si provitamina A care stimuleaza productia de anticorpi si care ajuta la mentinerea integritatii pielii si a mucoaselor.
Usturoi
Este un condiment aromatic si este cunoscut ca unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Acesta poate fi folosit in multe feluri de mancare. Pe langa toate astea, usturoiul mai poate preveni raceli comune si boli gastrointestinale.
Pestele gras
Pestele gras precum somonul, tonul sau sardinele este bogat in acizi grasi esentiali Omega-3 si din aceasta cauza are un rol antiinflamator.
Scortisoara
Scortisoara este plina de antioxidanti care ajuta la stabilizarea zaharului in sange. In plus lupta impotriva colesterolului rau iar asta nu poate decat sa iti ofere un sistem imunitar mai puternic.
Ghimbir
Ghimbirul este un produs extraordinar care te ajuta sa lupti impotriva racelii si a gripei. Acesta mai poate ajuta si in cazul altor boli, daca il consumi in mod frecvent vei vedea ca iti va creste sistemul imunitar.
Lamaia
Lamaia este un produs bogat in vitamina C si in antioxidanti. Aceasta poate imbunatati sistemul imunitar. Un pahar de apa cu lamaie dimineata pe stomacul gol este cel mai bun mod prin care iti poti incepe ziua.
„O dietă adecvată poate ajuta sistemul imunitar să funcţioneze optim, mai ales în perioadele în care este suprasolicitat de anumiţi factori, precum stresul sau frigul”, a mai adaugat medicul Florin Ioan Balanica.
Este recomandat sa faci si miscare in fiecare zi pentru a-ti ajuta sistemul imunitar.