Momentul in care trebuie sa alegi ce drum vei urma in viata din punct de vedere profesional este decisiv in viata oricarui tanar. Daca alegerea nu este facuta intr-un mod responsabil, cu siguranta la un moment dat vor aparea regrete. Un alt fenomen foarte des intalnit este asa zisa „reprofilare„. Desi se realizeaza o pregatire temeinica intr-un anumit domeniu, din diverse motive, persoana in cauza nu poate profesa si este nevoit sa isi gaseasca de lucru intr-un domeniu uneori total necunoscut. Cu siguranta nu este placut sa ajungi intr-o asa situatie, dar chiar daca se intampla trebuie sa depasim momentul.
Totusi, ce facultate alegem?
Raspunsul la aceasta intrebare este in fiecare dintre noi. Trebuie sa tinem cont de o serie de lucruri inainte de a raspunde la aceasta intrebare:
- ce imi place sa fac
- ce materii imi place sa le studiez
- cat timp sunt dispus sa aloc studiului
- ce asteptari am de la o eventuala facultate
- ce oportunitati am dupa finalizarea acesteia
Este adevarat ca nu putem sti ce ne rezerva viata, dar cand facem o astfel de alegere trebuie in primul rand sa fim sinceri cu noi.
Un domeniu ce se afla in plina dezvoltare si cu cerinta pe piata muncii este domeniu medical. Trebuie sa recunoastem ca este foarte important ca domeniul in care alegem sa lucram sa ne ofere posibilitatea de a ne gasi un loc de munca dupa finalizarea studiilor. Acest domeniu este foarte vast, dar ne vom concentra asupra facultatii de medicina dentara ( stomatologie)
Informatii despre facultatea de medicina dentara (stomatologie)
Daca doriti sa studiati in cadrul unei facultati de medicina dentara exista doua domenii de realizare a studiilor de licenta:
Stomatologie generala.
Durata studiilor este de 6 ani. Pe parcursul fiecarui an universitatar trebuiesc acumulate un numar de minimum 360 de credite. Acestea vor fi echivalate cu notele primite la examenele finale. Cateva dintre materiile studiate la aceasta specializare sunt: Anatomie si embrilogie, Biofizica, Biochimie, Genetica, Farmacologie, Microbiologia cavitatii bucale, Protetica dentara fixa, Endodontie, Parodontologie si alte discipline de specialitate.
Dupa finalizarea acestei specializari puteti continua procesul de pregatire cu studii postuniversitare. Dupa absolvirea examenului de licenta, urmeaza examenul de rezidentiat(rezidentiatul nu este obligatoriu). Dupa ce treceti si de aceasta etapa puteti alege un domeniu in care sa va specializati: Stomatologie generala, Ortodontie, Chirurgie Oro-Mxilo-Faciala, Implantologie dentara, Parodontologie sau Protetica-edentatie partiala. In funtie de specializare, rezidentiatul dureaza intre 2 si 5 ani.
Unde profesez?
Indiferent de spicializare, un medic stomatolog poate profesa in orice cabinet stomatologic sau chiar in spital.
2. Tehnica dentara
Aceasta specializare dureaza 3 ani si sunt necesare 180 de credite. Pe langa materile comune oricarei facultati de medicina(anatomie, fiziologie, Biochimie, etc) se mai studiaza si materii de specialitate: Cariologie, Tehnica protezelor fixe, Tehnica aparatelor, Dentistica comunitara, etc.
Dupa finalizarea studiilor, poti profesa intr-un laborator de tehnica dentara sau chiar impreuna cu un medic stomatolog in Bucuresti la clinicile particulare sau in spital.
Alegerea carierei trebuie facuta dupa multe aspecte, dar ideea de baza este sa va axati pe ceva care va place, pe o meserie ce va fi apreciata si pe viitor.