Daca in articolul precedent am stabilit viciul de refractie de care suferim, acum nu ne ramane decat sa ne alegem lentila potrivita, in functie de forma dioptriilor, destinatie, material si design.
Lentilele se pot clasifica dupa modul in care actioneaza asupra razelor de lumina (efectuloptic) in:
– lentile convergente
– lentile divergente
Lentila convergenta ca si forma este convexa, iar o lentila divergenta este concava. Acestea sunt mai subtiri pe margine si mai groase la centru: biconvexe, plan convex si menisc convergent.
Lentilele divergente/concave sunt mai subtiri la centru si mai groase pe margine: biconcave, plan convav si menisc concav
Vom lua separat fiecare lentila in parte pentru fiecare viciu:
Lentila pentru miopie este lentila subtire la centru si groasa pe margine (divergenta concava) si poate fi sferica sau asferica ( vezi clasificarea dupa design), in functie de cat de mare este valoarea dioptriei.
Dupa destinatie, (intrebuintare) sau in functie de numarul de focare pentru miopie folosim ochelari pentru o singura distanta, deci lentila este monofocala, valabil si pentru celelalte vicii de refratie. Toate sunt monofocale, numai pentru batrani sunt bifocale, si progresive.
Materialul folosit poate fi: sticla organica, sticla minerala sau policarbonatul.
Cateva avantaje si dezavantaje ale acestor materiale
Sticla organica (plastic) este cu pana la 50% mai usoara decat sticla minerala, sunt rezistente la socuri (nu se sparg), se pot monta pe orice rama, si ofera protective UV. Dezavantajul lor este ca in timp se zgarie.
Sticla minerala (sticla) sunt mai grele decat oricare alte lentile, se sparg usor si se monteaza doar pe rame conturate, avantajul lor este ca nu se zgarie si se recomanda celor care lucreaza la temperaturi inalte (sudura), sau in mediu cu mult praf.
Lentilele din policarbonat sunt cele mai rezistente la impact, incasabile si flexibile (recomandate pentru activitati sportive, copiilor si celor cu stil de viata activ). Sunt recomandate pentru rame pe surub si fir.
Clasificarea dupa design este probabil cea mai importanta pentru multi dintre noi, si mai ales pentru cei cu dioptrii foarte mari. Speriati inca din copilarie cu glumele de genul “aragaz cu patru ochii”, sau „funduri de sifoane”, etc, tehnologia de azi ne confera mai multa incredere si singuranta pentru ca este cu mult avansata. Iar azi purtatul ochelarilor a devenit o placere, un “must have”, cu rame din ce in ce mai variate, mai colorate, si lentile subtiate.
Cele mai multe lentile au suprafetele sferice (suprafata este curbata) pentru ca aceasta forma se realizeaza cel mai usor, dar pentru alte beneficii sunt necesare suprafetele asferice.
Lentila asferica este acea lentila cu indice de refractie, adica aplatizata, subtiata, care se foloseste in cazul dioptriilor mari, sa fie estetica pe rama.
Indicele de refractie arata deci grosimea lentilei, cu cat este mai mare cu atat lentila este mai subtire, valoarea standard adica dioptria 0.00 are indice 1,5. Ele se subtiaza astfel: 1,59, 1,6, 1,67, 1,74, 1,8, 1,9.
Sa dam exemplu de o reteta pentru miopie
OD:-1,00 (ochiul drept)
OS: -1.50 (ochiul stang)
Dp: 62mm (distanta intre pupile)
Mergi la optician cu reteta ta si spune-i acestuia care este optiunea ta de lentila! Succes!
Citeste si: Optica pe intelesul tuturor.