ABC-ul metodelor contraceptive

Aproape 85% dintre femeile active sexual care nu folosesc metode contraceptive raman insarcinate intr-un an. O femeie poate ramane insarcinata si in timpul perioadei de alaptare, chiar si la 10 zile dupa ce a nascut sau in timpul menstruatiei.

ABC-ul metodelor contraceptive
Pastile anti-conceptionale

Exista 2 metode de prevenire a unei sarcini nedorite: abstinenta sau utilizarea metodelor contraceptive. Folosirea metodelor contraceptive trebuie realizata in momentul in care sunteti active din punct de vedere sexual. Cu toate acestea, ce trebuie retinut este ca nicio metoda de contraceptie nu ofera siguranta 100%.

Prezervativul este unica metoda contraceptiva considerata sigura in prevenirea contactarii bolilor cu transmitere sexuala.

Pilulele contraceptive administrate pe cale orala va protejeaza de o sarcina nedorita prin hormonii continuti (estrogen si progestogen). Pilulele trebuie administrate zilnic si nu-si fac efectul daca vomati sau aveti diaree. Efecte secundare ale pilulelor contraceptive pot fi senzatia de greata, durere de cap, marirea sanilor, acumularea in greutate sau depresie.

Dispozitivul intrauterin sau diafragma este o membrana de cauciuc cu margine flexibila dintr-un metal subtire care se plaseaza pe fundul vaginului astfel incat sa acopere colul uterin. Aceasta trebuie introdusa cu 6 ore inaintea actului sexual. Nu trebuie mentinuta in interior mai mult de 24 ore.

Contraceptivele injectabile spre exmplu DEPO-PROVERA, este un contraceptiv hormonal ce se injecteaza in muschi o data la trei luni. Menstruatia poate deveni neregulata chiar absenta uneori.

Spermicidele sunt substante chimice disponibile sub forma de tablete, supozitoare, creme care se introduc in vagin distrugand spermatzoizii.

Metoda naturala reprezinta indentificare perioadei fertile a ciclului menstrual si evitarea contactului sexual in aceasta perioada. Identificarea se realizeaza cu ajutorul calendarului, prin masurarea temperaturii bazale sau prin urmarirea modificarilor mucusului cervical.

Sterilizarea chirurgicala (una dintre cele mai drastice metode contraceptive) – Aceasta metoda trebuie aplicata numai in momentul in care sunteti sigure ca nu vreti sa mai aveti copii si este ireversibila constand in legarea trompelor uterine.

* recomandam consultul unui medic specializat in cazul in care luati decizia de a folosi orice metoda contraceptiva.

Voi ce metoda contraceptiva folositi? Care vi se pare cea mai utila?

Daca ti-a placut acest articol apasa LIKE, da SHARE sau COMENTEAZA mai jos!

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *