Rezumat:
- 1 1. Limitează expunerea la lumina albastră
- 2 2. Protejează-ți ochii de radiațiile ultraviolete
- 3 3. Poartă ochelarii de vedere
- 4 4. Nu împrumuta produse de make-up
- 5 5. Curăță eficient lentilele de contact
- 6 6. Adresează-te medicului la apariția simptomelor
- 7 7. Mergi la consultația oftalmologică de rutină
Sănătatea ochilor este adesea neglijată, însă este la fel de importantă ca sănătatea altor organe și țesuturi. Deși tulburările de vedere nu sunt evidente în stadiu incipient, screeningul oftalmologic periodic poate ajuta la depistarea timpurie. De asemenea, o serie de obiceiuri menținute pe termen lung ne pot afecta progresiv vederea. Chiar și unele afecțiuni se asociază cu riscuri pentru sănătatea oculară. Prin urmare, trebuie să te asiguri că iei toate măsurile necesare pentru sănătatea ochilor tăi.
1. Limitează expunerea la lumina albastră
Lumina albastră emanată de ecranele dispozitivelor utilizate zilnic (laptop, telefon, tabletă sau alte gadget-uri) deteriorează unele structuri ale ochiului. Este important să te asiguri că îți protejezi ochii prin limitarea timpului petrecut în fața ecranelor. De asemenea, poți opta pentru ochelari cu protecție pentru calculator sau pentru un ecran de protecție pentru PC.
2. Protejează-ți ochii de radiațiile ultraviolete
Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu cool, ci și un instrument bun de prevenție. Radiațiile ultraviolete afectează inclusiv ochii. De aceea, este recomandat să porți ochelari de soare polarizați, care resping razele soarelui. Dacă ești purtător de ochelari de vedere, poți opta pentru lentile fotocromatice. Nu uita că razele UV afectează ochii și în sezonul rece.
3. Poartă ochelarii de vedere
Poartă ochelarii de corecție exact așa cum ți-a recomandat medicul oftalmolog. Multe persoane tind să evite purtarea ochelarilor, însă aceștia sunt esențiali pentru tratamentul tulburărilor de vedere. Anumite rame de ochelari sunt în trend, deci nu trebuie să-ți faci griji cu privire la aspectul estetic. Alege-ți o ramă potrivită, dintr-o colecție de ochelari de vedere pe gustul tău. Dacă nu îți place ideea de ochelari, există și o alternativă: lentile de contact.
4. Nu împrumuta produse de make-up
Împrumutarea produselor de make-up, cum ar fi creioane de ochi, mascara sau pensule pentru ochi, poate duce la contactarea unor infecții oculare, cum ar fi conjunctivita. De aceea, este important să folosești doar produsele tale și să nu le împarți cu alte persoane.
5. Curăță eficient lentilele de contact
Indiferent că e vorba de lentile de contact cu sau fără dioptrii, acestea trebuie curățate într-un mod corect. Ele pot acumula bacterii și impurități care provoacă afecțiuni oculare. Lentilele de contact se curăță cu o soluție specială. Soluția se adaugă și în suportul acestora și se schimbă regulat. Lentilele de contact nu se asociază cu riscuri pentru sănătatea ochilor, atât timp cât le întreții corespunzător.
6. Adresează-te medicului la apariția simptomelor
Prezinți simptome ale afecțiunilor oculare? Nu încerca să te tratezi singur. Programează-te la oftalmolog pentru investigații și un tratament corespunzător. De asemenea, dacă ai tulburări de vedere, evită achiziționarea ochelarilor de vedere din magazinele nespecializate. Medicul oftalmolog îți va recomanda ochelarii potriviți, în funcție de rezultatele investigațiilor oftalmologice.
7. Mergi la consultația oftalmologică de rutină
Este important să te adresezi anual unui cabinet de oftalmologie, pentru a verifica sănătatea ochilor tăi. Unele afecțiuni oculare nu prezintă simptome evidente la început. Pacienții cu unele boli cronice, cum ar fi diabet zaharat, necesită obligatoriu consult oftalmologic regulat.
Prin urmare, sănătatea ochilor trebuie inclusă în lista cu priorități. Urmează aceste măsuri și alege să ai grijă de ochii tăi.