Trebuie să recunoaștem deschis că de Crăciun și Anul Nou se bea mult, însă atâta vreme cât obiceiul este doar unul sezonier, nu-s motive de îngrijorare. Pentru majoritatea dintre noi, aceste Sărbători n-ar acea același farmec fără un pahar de vin bun, fără o cană de țuică fiartă sau fără un coniac fin pentru care ai așteptat momentul potrivit să-l deguști.
Toți avem propriile obiceiuri și tabieturi legate de Crăciun și Anul Nou, iar unele dintre ele sunt legate de un pahar „de ceva”.
În cele ce urmează, ne-am propus să dăm o formă mai clară a acestui „ceva” și să realizăm o listă cu cele mai populare băuturi specifice sfârșitului de an.
Țuică și palincă
Sunt două băuturi tradiționale pentru care preferințele sunt împărțite în funcție de regiunile țării. Astfel, în timp ce palinca este mai tare și se consumă preponderent în zona Ardealului, țuica are un grad de tărie mai scăzut și se bea de cealaltă parte a Carpaților, în Muntenia, Moldova și Oltenia.
A devenit chiar un ritual ca înainte de sacrificare porcului de Crăciun să se de pe gât câte o țuică sau o palincă. Aceleași băuturi sunt servite de obicei înainte de mesele tradiționale, dar și de fiecare dată când se consumă slană sau alte produse tradiționale din porcul proaspăt sacrificat.
Vin
Vinul este băutura care însoțește fiecare fel de mâncare servit la masa de Crăciun sau de Revelion, iar pentru că meniul este unul foarte bogat, și sortimentele de vin trebuie să fie variate.
Pentru a respecta tradiția, dar și pentru a se potrivi perfect cu bucatele de pe masă, este de preferat vinul din soiuri autohtone, provenit din aceleași zone cu felurile de mâncare specifice.
Pentru că în aceste feluri abundă carnea de porc, se însoțesc în general cu vinuri roșii, cu atât mai taninoase cu cât mâncarea este mai grasă și mai bogat condimentată.
Whisky sau coniac
Petrecerile de Crăciun și Revelion sunt de obicei de lungă durată, așa că nu este recomandat să pui accent doar pe tărie. Totuși, acesta este un moment potrivit pentru a degusta un whisky fin sau un cognac îndelung maturat.
O poți face înainte de masă sau într-un moment de respiro între felurile de mâncare servite pe parcursul serii.
Șampanie sau vin spumant
Chiar dacă nu este vedeta petrecerii decât la miezul nopții, șampania sau orice tip de vin spumant nu trebuie să lipsească de la masa de Revelion. E o regulă nescrisă ca intrarea în noul an să se facă în pocnete de dopuri de șampanie, iar dacă îți scapă acest detaliu ca gazda, e grav.
Vinul spumant poate fi servit însă și la masă, în compania a diferite feluri de mâncare, în special la antreuri și la desert.
Lichior
Lichiorurile slabe și cu arome pronunțate sunt băuturi perfecte pentru desert, cu condiția să fie mai dulci decât preparatele alături de care sunt servite. În caz contrar, dacă desertul este mai dulce decât lichiorul, băutura va avea un gust fad, ceea ce nu va fi pe placul invitaților.
De asemenea lichiorurile tari pot fi servite înainte de masă pe post de aperitiv, existând și lichioruri care stimulează digestia, caz în care sunt recomandate după un festin copios.
Cocktailuri
După mâncărurile grele însoțite de vinuri pe măsură, e normal să simți nevoia de a gusta ceva mai ușor și mai răcoritor. În acest caz, un cocktail poate fi exact ceea ce îți trebuie, iar variantele posibile sunt nenumărate. Cocktailul este o combinație de mai multe băuturi alcoolice și non-alcoolice, așa că fie îți procuri din timp ingredientele pentru rețeta preferată, fie te descurci cu ce ai.
Cocktailurile care se pot prepara repede cu ingrediente ușor de găsit la masa de Crăciun sau Revelion sunt Ginul tonic, Cuba libre, Screwdriver sau Campari orange. De asemenea, dacă vrei să rămâi în nota tradițională poți merge pe clasicul șpriț, care nu este nimic altceva decât un cocktail cu vin și apă minerală sau sifon.
N-am uitat că în această perioadă mai e nevoie de loc în frigider și pentru mâncare, așa că punem punct aici listei noastre și te lăsăm să te ocupi de pregătirile pentru Crăciun și Revelion.