5 tari faimoase pentru plantatiile de cafea

pexels-michael-burrows-7125420

Cafeaua este a treia cea mai populara bautura din lume dupa apa si ceai. In materie de comert, cafeaua este insa regina. Doar petrolul se comercializeaza intr-o cantitate mai mare. Indragita pentru efectul ei tonic si gustul unic, cafeaua se face din boabele unui arbore care creste in regiunile calde ale lumii. Acesta are nevoie de anumite conditii de sol si clima pentru a produce rod bogat si de calitate. De aceea, dintre cele 50 de tari in care se cultiva cafea, doar cateva se bucura de renume in acest domeniu. Te invitam sa descoperi in continuare 5 dintre tarile in care se produce cafea de cea mai buna calitate.

1.  Brazilia

O cafea braziliana este un deliciu, fie ca se pregateste la ibrice, la espressoare incorporate sau clasice sau la recipiente cu filtru. Brazilia s-a dezvoltat datorita arborelui magic, care are si astazi un rol major in economia tarii. Cafeaua a ajuns pe tarmurile Braziliei in secolul al XVII-lea si dupa doar cateva decenii a ajuns o cultura de baza. Din 1840 si pana astazi, Brazilia a ramas lider in productia fructului aromat. Exista aproximativ 300000 de ferme de cafea in tara, care insumeaza o recolta de 58 milioane de saci. Fiecare sac are 60 kg, deci cantitatea totala este uriasa.

Plantatiile de cafea din fosta colonie portugheza beneficiaza de un climat ideal, care asigura atat umiditate, cat si expunere la soare. Cafeaua braziliana este renumita pentru aciditatea redusa, consistenta cremoasa si gustul amarui cu note subtile de caramel si ciocolata.

2.  Vietnam

Vietnamul a intrat destul de recent in randul producatorilor de cafea de clasa mondiala. Cultivarea arborilor a inceput in anii ‘80 ai secolului trecut, iar productia a crescut cu zeci de procente anual. In prezent, Vietnamul este al doilea producator de cafea din lume, dar este lider la recolta varietatii mai putin apreciate, cunoscuta ca robusta. Totusi, exista si plantatii in care se urmareste calitatea variantei nobile, numita arabica. Cafeaua vietnameza se distinge prin gustul puternic, care o face perfecta pentru cafeaua instant.

3.  Columbia

Columbia este faimoasa pentru cafeaua de calitate, cu gust bland si fructat. Bautura cu arome bogate care se obtine din boabele recoltate in Columbia nu este rodul intamplarii. Climatul de aici si priceperea cultivatorilor au dus la obtinerea unor productii excelente. De aceea, numeroase organizatii incearca sa imbunatateasca viata comunitatilor care contribuie la obtinerea valoroaselor recolte. Cafeaua columbiana se cultiva la 1500-2000 m, iar boabele sunt incarcate cu arome de nuci, citrice si ciocolata.

4.  Etiopia

Etiopia este tara de origine a cafelei. Dominat de munti si podisuri, stravechiul teritoriu african produce boabe de calitate, cu aroma puternica, dar si cu un continut mare de cafeina. Plantatiile de aici se bucura de umiditate ridicata si, chiar daca temperaturile coboara mult uneori, productia este consistenta. Pe continentul negru doar Uganda concureaza cu Etiopia in materie de productie si calitate. Cafeaua etiopiana rivalizeaza cu cele mai bune cafele din America de Sud si multi afirma ca o prefera pe aceasta.

5.  Honduras

Honduras este situat in America Centrala si se distinge prin varietatea climatelor. In aceasta tara exista si zone calde si aride, si jungle umede, si munti cu vreme temperata. Plantatiile de cafea din Honduras se afla la peste 1000 m, in munti care deseori au propriul microclimat. Desi izolarea lor a impiedicat mult timp exporturile, in prezent infrastructura este mai buna si intreaga planeta se bucura de aromele variate ale boabelor de aici. Cafeaua din Honduras are note de vanilie, alune de padure si fructe rosii.

Cele 5 tari pe care ti le-am prezentat produc cantitati uriase de cafea, dar renumele lor se datoreaza calitatii. Orice pasionat trebuie sa guste din cafeaua produsa in aceste tari macar o data.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *