Un aport optim de nutrienti, evitarea fumatului si excesului de alcool, controlul stresului, sportul si mentinerea unei greutati normale reprezinta secretul unei vieti sanatoase. Dieta poate fi, insa, suplimentata sau completata cu unele substante nutritive, pentru beneficii aditionale. Totusi, nu orice supliment este sigur pentru sanatate si multe dintre suplimente sunt contraindicate in cazul unor afectiuni. De asemenea, nici un supliment nu poate promova sanatatea, atat timp cat stilul de viata este dezechilibrat.
Suplimentele alimentare pot fi naturale sau artificiale, preparate in laborator. Acestea pot contine substante active, minerale, vitamine, fibre, extracte din plante, microorganisme sau altele. Iata ce suplimente naturale te ajuta sa iti mentii sanatatea.
1. Ulei de peste
Uleiul de peste, cel de krill si cel de ficat de cod, contin cantitati mari de acizi grasi Omega-3, un tip de grasimi sanatoase. Acizii Omega-3 au numeroase beneficii, cum ar fi:
- Mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular
- Prevenirea dislipidemiei, aterosclerozei si evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral)
- Anticoagulare
- Buna functionare a sistemului nervos si cognitiei
- Dezvoltarea creierului si intelectului
Pe de alta parte, uleiul de peste contine si cantitati mari de vitamina A si D.
In cazul in care dieta ta este de tip mediteranean, fiind bogata in peste gras, seminte, nucifere si uleiuri vegetale extravirgine, uleiul de peste nu este neaparat necesar. Insa daca pestele lipseste din dieta ta, un supliment cu ulei de peste este recomandat.
Persoanele sub tratament cu anticoagulante nu ar trebui sa foloseasca acest supliment.
2. Probiotice
Probioticele reprezinta bacterii bune. Bacteriile benefice se gasesc majoritar in intestin, dar si pe piele si pe mucoase, inclusivi in cavitatea orala. Microbiota intestinala – totalitatea bacteriilor bune din intestin – moduleaza imunitatea organismului si il protejeaza de dezvoltarea anormala a bacteriilor patogene in tractul digestiv. In plus, regleaza tranzitul intestinal si digestia. Un dezechilibru al florei intestinale provoaca probleme digestive (balonare, indigestie, disconfort abdominal) si slabeste imunitatea. Disbioza intestinala este favorizata de o alimentatie dezechilibrata, bogata in alimente procesate, dar si de fumat, exces de alcool si alti factori.
Poti opta pentru un supliment cu probiotice, insa alege unul de calitate superioara. Atentie! Suplimentele cu probiotice nu se iau in permanenta. Acestea se administreaza cu pauze.
3. Vitamina D3
Vitamina D3 este implicata in cresterea si dezvoltarea oaselor si dintilor, dar si in buna functionare a sistemului imun. Principala sursa de vitamina D este soarele, sub actiunea caruia corpul sintetizeaza in mod natural vitamina D din colesterol. Totusi, in lunile reci, cantitatea de vitamina D din organism scade. De aceea, in lunile reci ale anului se recomanda suplimentarea cu vitamina D.
4. Spirulina
Spirulina reprezinta o alga marina bogata in minerale (mai ales iod) si antioxidanti. Este o sursa importanta de clorofila, substanta care da plantei culoarea verde. Datorita proprietatilor antioxidante ale acesteia, clorofila ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi responsabili de boala si imbatranire. De asemenea, clorofila are proprietati antineoplazice (impotriva cancerului). In plus, spirulina este bogata in proteine.
Spirulina este disponibila sub forma de pudra, capsule sau comprimate. Pudra de spirulina se poate adauga in smoothie, in cantitati mici.
5. Curcumina
Curcumina este substanta activa din turmeric, planta utilizata adesea in bucatarie. Aceasta este un puternic antioxidant si poate preveni numeroase boli, cum ar fi cele cardiovasculare. Alege un supliment care contine si piperina alaturi de curcumina. Piperina este substanta activa din piperul negru si creste semnificativ biodisponibilitatea curcuminei in organism. De asemenea, atunci cand adaugi turmeric in mancare, nu uita sa adaugi si piper negru.
Prin urmare, unele suplimente alimentare te pot ajuta sa iti mentii sanatatea, insa fii atent la contraindicatiile mentionate in prospect. De asemenea, suplimentele nu inlocuiesc o dieta echilibrata, asa ca urmeaza un stil de viata sanatos pentru rezultate optime.