5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre liposuctie inainte de interventie

image001

Liposuctia este o procedura chirurgicala folosita pentru indepartarea excesului de tesut adipos din anumite zone ale corpului, in special din zonele greu accesibile si dificil de modelat prin exercitii fizice sau diete. Aceasta interventie poate fi recomandata atat persoanelor obeze care doresc sa reduca masa corporala, cat si persoanelor cu forme moderat disociate sau cu grasime localizata in anumite zone ale corpului. Este important sa analizezi care sunt beneficiile pe termen scurt si pe termen lung ale acestei interventii si sa iei in considerare riscurile potentiale asociate acesteia.

1. Definirea liposuctiei: ce presupune aceasta interventie si care sunt obiectivele sale.

Liposuctia este o procedura chirurgicala care foloseste un aparat de vid special pentru a indeparta excesul de grasime din organism. Aceasta interventie se adreseaza, in general, persoanelor cu probleme persistente de crestere a masei corporale, si anume acelora care nu pot reduce cantitatea de grasime prin dieta si exercitii fizice. Procedura de liposuctie este foarte eficienta pentru tratarea depozitelor localizate de grasime, cum ar fi soldurile, abdomenul, coapsele, bratele sau spatele [1].

Obiectivele liposuctiei sunt de a reduce dimensiunea zonelor tratate si de a imbunatati conturul corpului. In cazul liposuctiei, grasimea este aspirata direct din depozitele subcutanate, fara ca pielea sa fie perforata sau tesutul conjunctiv sa fie distrus. Desi aceasta procedura nu poate produce scaderea in greutate semnificativa la nivel global, inregistrand doar 10-20% din masa tesutului adipos eliminata, rezultatul estetic poate fi foarte satisfacator si persistent in timp [2].

2. Cand si de ce ar trebui sa optezi pentru o liposuctie?

Cand doresti sa elimini grasimea persistenta si inestetica din zone specifice ale corpului, cum ar fi abdomenul, soldurile, fesele sau coapsele, liposuctia poate fi o alegere buna. Rezultatele sunt vizibile imediat dupa operatie si multe persoane se bucura de conturul schimbat al corpului fara a recurge la alte tipuri de interventii chirurgicale.

Liposuctia este, de asemenea, foarte populara in randul persoanelor care doresc sa obtina rezultate rapide. Acest tip de procedura este eficient pentru indepartarea depozitelor adipoase persistente care nu pot fi eliminate prin diete restrictive sau exercitii fizice regulate. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca dupa liposuctie pot aparea cresteri semnificative in greutate in cazul unei diete necorespunzatoare [3].

Inainte de a decide sa optezi pentru o liposuctie, este important sa discuti cu medicul specialist despre particularitatile operatiei si riscurile asociate. In plus, medicul va evalua starea generala de sanatate si va lua in considerare factori precum varsta si istoricul medical pentru a stabili daca procedura este sau nu indicata. Este cel mai bun  moment in care sa adresezi intrebari despre asteptarile realiste pe care le poti avea in legatura cu interventia si recuperarea ulterioara [2].

3. Evaluarea preoperatorie: ce investigatii si teste medicale se fac inainte de operatie?

Evaluarea preoperatorie pentru o interventie chirurgicala de liposuctie este esentiala pentru a determina daca aceasta procedura este cea mai potrivita solutie pentru a-ti indeplini obiectivele. Inainte de operatie, medicul tau va efectua o evaluare clinica completa si iti va recomanda anumite investigatii si teste medicale. Aceasta poate include:

  • Examenul clinic general: medicul va dori sa afle informatii despre istoricul medical, anamneza, alimentatie, stil de viata, tratamente curente, alergii, afectiuni medicale cronice etc;
  • Analize de laborator pentru evaluarea starii generale de sanatate, a functiei renale si hepatice si a eventualelor riscuri cardiovasculare;
  • Investigatii imagistice pentru evaluarea atenta a depozitelor de grasime din zonele vizate;
  • Examenul de specialitate al zonelor vizate de liposucție pentru stabilirea detaliata a protocolului si tehnicilor operatorii [4].

Evaluarea preoperatorie este un element cheie pentru obtinerea unor rezultate optime dupa liposuctie. Aceasta are rolul de a identifica orice complicatii potentiale si permite medicului sa determine daca aceasta procedura este cea mai buna optiune pentru tine.

4. Anestezia, procedurile si complicatiile asociate interventiei chirurgicale.

Anestezia, procedurile si complicatiile asociate interventiei chirurgicale de liposuctie sunt extrem de importante pentru siguranta pacientului. Exista mai multe tipuri de anestezie care se pot utiliza in cazul unei liposuctii, inclusiv anestezia locala, anestezia generala sau sedarea intravenoasa. O anestezie locala se poate aplica pentru a amorti zona corpului pe care urmeaza sa fie efectuata liposuctia. Anestezia generala permite relaxarea completa a pacientului si este adesea preferata daca interventia chirurgicala implica multiple zone ale corpului. Sedarea intravenoasa presupune administrarea unor doze mici de medicamente pentru a reduce anxietatea si disconfortul pacientului.
Tehnica operatorie va fi aleasa in functie de particularitatile pacientului – element suplimentar in favoarea unui examen preoperator detaliat si atent efectuat.
Dupa interventia chirurgicala, exista riscuri suplimentare asociate cu liposuctia care trebuie luate in considerare, cum ar fi: inflamatia, sangerarile, infectiile si aparitia cicatricilor. Complicatiile pot fi prevenite prin respectarea tuturor indicatiilor pre-operatorii si post-operatorii date de medic si prin urmarea unei diete sanatoase si echilibrate, precum si prin limitarea activitatilor fizice in perioada recuperarii post-operatorii [5].

5. Recuperarea post-operatorie: regimuri alimentare, exercitii fizice, tratamente recomandate si riscuri suplimentare

Recuperarea post-operatorie este esentiala pentru rezultate optime, motiv pentru care medicul curant va recomanda anumite reguli si tratamente specifice care trebuie respectate pentru a ajuta la vindecare si pentru prevenirea complicatiilor:

  • Un regim alimentar sanatos, bogat in legume, fructe, proteine slabe si lactate degresate pentru prevenirea proceselor inflamatorii. alimentele bogate in antioxidanti sunt obligatorii;
  • Exercitii fizice usoare pentru imbunatatirea circulatiei, oxigenarea tesuturilor si vindecarea mai rapida. mersul pe jos si inotul sunt recomandarile cele mai frecvente;
  • Tratamente suplimentare pentru o vindecare mai rapida: masaj, terapie cu laser. Inainte de a folosi oricare dintre aceste tratamente suplimentare, este important ca pacientul sa discute cu medicul specialist despre beneficiile si riscurile asociate acestora [4].

Decizia privind liposuctia trebuie luata in functie de motivatia pacientului, in functie de cat de multe kg doreste sa piarda si in functie de nivelul de risc asociat interventiei. Inainte de interventie, se fac investigatii medicale si teste necesare evaluarii preoperatorii, pentru a exclude anumite afectiuni care ar putea sa cauzeze complicatii ulterioare operatiei. Liposuctia poate fi o optiune eficienta pentru persoanele care isi doresc sa isi schimbe aspectul corporal, insa inainte de a decide ca aceasta este cea mai buna solutie, trebuie sa intelegi implicatiile sale chirurgicale.

Bibliografie

  1. Australia, Healthdirect. “Liposuction.” Www.healthdirect.gov.au, 18 June 2021, www.healthdirect.gov.au/liposuction, accesat la 2.02.2023;
  2. “Liposuction.” Nhs.uk, 26 Jan. 2023, www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/cosmetic-surgery/liposuction/#:~:text=Liposuction%20is%20a%20cosmetic%20procedure, accesat la 2.02.2023;
  3. “Liposuction Information | Mount Sinai – New York.” Mount Sinai Health Systemwww.mountsinai.org/health-library/surgery/liposuction, accesat la 2.02.2023;
  4. “Liposuction: What It Is, Surgery, Recovery & Results.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11009-liposuction, accesat la 2.02.2023;
  5. Mayo Clinic. “Liposuction – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/liposuction/about/pac-20384586, accesat la 2.02.2023.
Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *