5 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre ceaiul verde

In urma cu 500 de mii de ani oamenii s-au bucurat pentru prima oara de ceaiul verde. Treptat au inceput sa ii descopere proprietatile vindecatoare si in foarte scurt timp consumul de ceai verde a devenit o adevarata traditie la nivel mondial.

5 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre ceaiul verde

In ultima vreme interesul oamenilor a crescut pentru consumul de ceai verde, poate si datorita mass-mediei care a inceput sa vorbeasca din ce in ce mai mult de proprietatile sale.

Deci, care sunt de fapt beneficiile ceaiului verde?

Pentru a intelege mai bine beneficiile pe care ceaiul verde le are asupra sanatatii, haideti sa aruncam o privire la ceea ce este in interiorul unei cesti de ceai:

  • • ceaiul verde are o concentratie foarte mare de polifenoli cu proprietati antioxidante puternice, care dau ceaiului si gustul amar,
  • • ceaiul verde contine sase polifenoli primari, cunoscuti sub numele de catechine,
  • • ceaiul verde contine mai multe catechine decat ceaiul negru sau ceaiul oolong, chiar daca sunt din aceeasi planta,
  • • galat epigallocatechin (EGCG) este cel mai activ si mai studiat polifenol din ceaiul verde,
  • • mai contine alcaloizi, printre care si cofeina, in cantitati foarte mica, ceea ce dau ceaiului verde proprietatile de stimulare.

Este ceaiul verde sanatos?

Nenumarate studii efectuate de o perioada buna de timp au aratat cum ceaiul verde poate ajuta organismul atat pentru a a peveni, a stopa sau chiar vindeca anumite boli.

1 Bolile cardiovasculare si ceaiul verde

Mai multe studii au demonstrat ca un consum constant de ceai verde reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor coronariene. Asta in primul rand prin diminuarea colesterolului rau din sange.

2 Ceaiul verde combate cancerul

In cazul prevenirii si combaterii cancerului a fost luat in considerare extractul de ceai verde deoarece contine o concentratie mult mai mare de catechine. Iar studiile clinice continua si in ziua de astazi.

3 Consumul de ceai ajuta la mentinerea siluetei

Unele studii atara ca, consumul de ceai verde sau a pastilelor cu extract de ceai verde creste metabolismul si ajuta implicit la arderea grasimilor.

Si lista poate continua cu diabetul zaharat, stres, cariile dentare, protectia impotriva razelor ultraviolete si a infectiilor virale.

4 Cat de mult ceai verde ar trebui sa consumam?

Studiile au aratat ca un consum de minim trei cesti de ceai verde pe zi este suficient pentru ca organismul sa beneficieze de cantitatea optima de polifenoli.

5 Cum se prepara ceaiul verde?

Cel mai bine este sa consumati ceaiul verde proaspat preparat. Infuzia se face timp de trei pana la cinci minute in apa la temperatura de 70-80 de grade, si de preferat din frunze cat mai putin maruntite, asta pentru a obtine o cantitate cat mai mare de catechine in ceasca de ceai. Ceaiurile verzi care se gasesc gata preparate si imbuteliate vor avea tot timpul o cantitate mult mai mica de compusi favorabili. O capsula de extract de ceai verde contine intre 250 si 400 de mg de polifenoli ( cantitate pe care o gasim in trei cesti de ceai). Adaugarea de lapte in ceaiul verde poate bloca actiunea catechinelor asupra organismului. Absorbtia de catechine se face mult mai usor daca se adauga lamaie in ceasca de ceai verde.

Nu se cunosc contraindicatii in consumul ceaiului verde. Cantitatea de cofeina pe care o contine este foarte mica, cantitate care nu poate duce la o crestere a fregventei cardiace sau la insomnii. Este indicat insa sa se evite consumul pe perioada sarcinii, deoarece cofeina, chiar daca este in cantitate foarte mica poate ajunge in placenta si in laptele matern. Taninul din ceai poate limita absorbtia de fier din fructe si legume, lucru care se poate contracara consumand ceaiul verde cu lamaie.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *