5 cărți de parenting care nu trebuie să îți lipsească

5 cărți de parenting care nu trebuie să lipsească din biblioteca părinților, fie că sunt la început de drum sau au o vastă experință în domeniu. Omul cât trăiește învață, spune o zicală. Trebuie doar să acceptăm că se pot face ușor greșeli în relația cu copilul. Părinții au datoria să îi înțeleagă pe cei mici, să le ofere educația de care au nevoie și de a se autoeduca și ei în același timp.

Cât de greu este să fii părinte? Ce înseamnă să îi oferi o educație bună celui mic? Cărțile de parenting scrise de specialiști răspund la aceste întrebări și ne ajută să vedem unde greșim în relația cu propriul copil, chiar și atunci când avem impresia că am procedat corect.

carti parenting

5 cărți de parenting – Parenting necondiţionat – Alfie Kohn

Alfie Kohn este promotorul parentingului necondiționat. Adică să îți iubești copilul și atunci când greșește. În cartea sa ne învață cum să trecem de la recomense și pedepse la iubire şi înţelegere. El crede că un părinte nu ar trebui să își pedepsească copilul atunci când greșește, ci să îl recompenseze pe cel mic pentru bună purtare, iar atunci când a făcut o boacănă să se străduiască să identifice nevoile şi mesajul transmis de cel mic.

Alfie-Kohn-Totul-despre-mame

“Copiii nu ar trebui să se dea peste cap ca să ne câştige aprobarea, ei au nevoie ca noi să-i iubim pentru ceea ce sunt, nu pentru ce fac. […] Bănuiala mea este că, atunci când fac prostii, copiii vor de fapt să testeze cât de necondiţionată este iubirea noastră. Intuiţia îmi spune că se comportă uneori în moduri inacceptabile pentru a vedea dacă, la un moment dat, vom înceta să-i mai acceptăm. Iar rolul nostru este să-i asigurăm: orice ai face tu, oricât de frustrat aş fi eu, nu voi înceta niciodată să te iubesc”. spune Alfie Kohn.

5 cărți de parenting – Eu te-am făcut, eu te omor – Michiela Poenaru

Iată și o carte a unui autor român. Michiela Poenaru ne învaţă cum să devenim mai buni cu copiii noştri, cum să renunțăm la obiceiuri şi comportamente care le fac rău celor mici. Atrage atenția modului laș de a îți bate copilul și demonstrează că nu așa devenim mai convingători sau mai autoritari.

Eu-te-am-făcut-eu-te-omor-Michiela-PoenaruDin carte adulţii pot afla că a creşte un copil este un privilegiu şi nicidecum o corvoadă.

5 cărți de parenting – Parentaj sensibil şi inteligent – Daniel J. Siegel, Mary Hartzell

Iată și o carte care este dedicată părinților care simt că repetă greșelile propriilor părinţi.

parentaj-sensibil-şi-inteligent

Pe scurt, mesajul cărţii spune că „niciodată nu este prea târziu să-ţi vindeci vechile răni şi să te reeduci pe tine însuţi“.

Cartea oferă informații valoroase despre creier și modul fascinant de dezvoltare a acestuia. Dacă părinții înțeleg cum funcționează mecanismul creierului, vor înțelege mai ușor etapele prin care trec copiii lor, iar comunicarea cu aceștia va fi mai bună.

5 cărți de parenting – Conceptul continuum – Jean Liedloff

O carte despre cum părinții ar trebui să își urmeze instinctele atunci când îngrijesc un copil și cum ulterior așteptările acestuia vor fi împlinite, despre așteptările și tendințele pe care organismul uman le are, în funcție de evoluția lui de mii de ani.

Continuum ConceptMesajul cărții e unul simplu: dacă de la naștere copiilor nu le sunt îndeplinite nevoile instinctuale, aceștia vor căuta toată viața fericirea primordială, nevoia de iubire pe care mama nu a putut-o împlini.

5 cărți de parenting – Mami, tati, mă auziţi? – Jacques Salome

Copiii au nevoie în primul rând să fie ascultați „căci ei au propriile lor gânduri”. Cam asta este ideea de bază a cărții. O carte emoționantă despre bogăția limbajului celui mic și cum încearcă el să ne „vorbească” și să se familiarizeze cu o lume plină de neprevăzut şi de pericole. Cum decodificăm limbajul celui mic și cât de mare este provocarea aflăm din cartea lui Jacques Salome.

Mami-tati-mă-auziţi

Pentru o relație armonioasă cu copilul tău recomandăm măcar una dintre cele 5 cărți de parenting de mai sus.

Vă lăsăm să vizionați acest interviu cu Alfie Kohn de la Garantat 100% despre parentingul necondiționat.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *