In cazul in care te simti grea sau balonata este posibil ca hormonii tai sa fie in dezechilibru. Hormonii nostrii fluctueaza in mod constant iar modificari apar pe tot parcursul vietii. Expertul Michelle Sands este de parere ca modificarile apar in timpul pubertatii, sarcinii, postpartum sau a menopauzei. Partea homonala este foarte importanta deoarece afecteaza intregul organism si toate aspectele vietii sale. Marea majoritate a femeilor nu constientizeaza ca alegerile lor alimentare pot avea un impact mare asupra echilibrului hormonal.
„Desi nu imi place niciodata sa etichetez alimentele drept bune sau rele, din experienta mea, exista cateva optiuni care iti pot sabota eforturile de a-ti echilibra hormonii. As recomanda limitarea sau reducerea la minimum a acestor alimente, inlocuindu-le cu cele care sprijina echilibrul hormonal”, a spus expertul.
Iata care sunt alimentele pe care nu trebuie sa le consumi
Zaharul
Atunci cand consumi o cantatita mare de zahar pancreasul elibereaza insulina pentru a ajuta mai mult la controlul nivelului de zahar din sange. Cu cat vei manca mai zahar cu atat se va elibera mai multa insulin si cu atat nivelul zaharului din sange poate scadea mai mult.
Zaharul iti afecteaza nivelul de leptine iar asta provoaca pofta de mai mult dulce. Daca ai niveluri de insulin ridicate tot timpul atunci corpul tau nu va recunoaste starea de satietate si va manca mai mult decat ai nevoie. Zaharul creste productia de cortizol iar asta va accentua senzatia de foame. O alta problema este ca zaharul provoaca inflamatie in organism.
Cofeina
Atunci cand bei cafea sau ceai cu cofeina declansezi eliberarea de hormoni precum adrenalina si cortizolul. Acesti hormoni te fac sa te simti alert, sa creasca tensiunea arteriala, sa mareasca ritmul cardiac si sa provoace tensiune musculara si dureri de cap.
Ca si zaharul, cofeina poate creste rezistenta la insulina.
Indulcitorii artificiali
Indulcitorii artificiali sunt comercializati ca o alternative sanatoasa la zahar si iti pot da hormonii peste cap. In momentul in care ingerezi indulcitori artificiali, acestia sunt descompusi in sistemul tau figestiv dupa care sunt absorbiti in fluxul sanguin. Pe langa potential crestere a rezistentei la insulina, indulcitorii artificiali pot provoca probleme cu microbiomul intestinal prin modificarea echilibrului bacteriilor.
Alcoolul
Alcool este un perturbator hormonal dar unele bauturi alcoolice pot provoca mai mult rau decat altele. Consumul moderat de vin rosu organic ar putea fi benefic pentru sanatatea ta dar cocktailurile in fiecare seara sau mai multe pahare de vin ar putea provoca dezechilibre hormonale.
Alcoolul poate creste nivelul de estrogen iar asta va duce la balonare, dereglarea ciclului menstrual, cresterea in greutate si retentia la apa.
Consumul de alcool mai este asociat cu niveluri crescute de cortizol. Alcoolul poate perturba hormonii care ajuta la reglarea starii de spirit si a somnului.
Fructe si legume cu chimicale
Fructele si legumele care sunt tratate cu pesticide, fungicide si erbicide pentru a le impiedica sa nu se imbolnaveasca sau sa moara. Substantele chimice pot perturba hormonii in mai multe moduri iar asta iti va afecta conversia tiroidei si va reduce productia de androgeni.