3 metode prin care să-ți ajuți copilul să-și dezvolte abilitățile motrice

piqsels.com-id-jfqsz

De cele mai multe ori, copiii sunt angajați în fiecare zi în activități care le exersează abilitățile motrice. Indiferent dacă vor să se spele pe dinți, să mănânce, să alerge ori să meargă pe bicicletă, mușchii din întregul lor corp vor fi solicitați și stimulați să se dezvolte.

Cu toate acestea, există situații în care este nevoie de puțină stăruință din partea părinților, în special pentru creșterea forței, a coordonării ochi-mână și chiar a echilibrului. Intrarea în sistemul formal de educație încă de la vârsta de 3 ani le va impune copiilor utilizarea anumitor abilități care implică utilizarea creioanelor, a instrumentelor muzicale sau chiar a mouse-ului. Există o mulțime de activități pe care i le poți propune copilului tău, astfel încât să petreacă timpul liber într-un mod distractiv, dar cu multe beneficii pentru abilitățile motorii.

Tipuri de abilități motorii

1.   Abilități motorii fine

Acestea se referă la mușchii mici de la degete și palme care trebuie acționați de creier, pe baza informațiilor transmise de ochii. Abilitățile motorii fine trebuie exersate mult, astfel încât degetele să fie capabile să efectueze mișcări delicate, cum ar fi încheierea nasturilor, mânuirea foarfecii sau a creionului. Dezvoltarea mușchilor mici începe încă din primele zile de viață și durează toată perioada preșcolară și școlară timpurie. Deoarece, uneori, li se pare frustrant să nu reușească anumite mișcări, copiii se pot descuraja și pot renunța foarte ușor. De aceea, părinții trebuie să le transforme întregul proces într-o activitate plăcută și distractivă care să nu îi streseze, inclusiv cu ajutorul jocurilor de îndemânare.

2.   Abilități motorii grosiere

Acestea se referă la mușchii mari din corp, în special cei de la picioare, mâini și trunchi. Abilitățile motorii grosiere sunt necesare pentru deplasare, în general, dar și pentru efectuarea anumitor mișcări ale întregului corp. De la coborâtul scărilor până la datul cu mătura, este nevoie de abilități motorii grosiere bine dezvoltate, deoarece este necesară o bună coordonare a mușchilor și a sistemului neurologic. Pe aceste abilități se bazează echilibrul și tot ele stau la baza abilităților motrice fine.

Recomandări de activități pentru dezvoltarea abilităților motrice

1.   Puzzle

Potrivirea la locul lor a imaginilor atractive tăiate în piese mici reprezintă un exercițiu foarte bun pentru exersarea mușchilor mâinii. Uneori, poate fi destul de frustrantă găsirea pieselor potrivite sau aranjarea lor în locul adecvat, dar atunci când este ales un puzzle recomandat pentru nivelul de dezvoltare al copilului, progresele vor fi rapide și ușor de remarcat. Atunci când sunt angajați în această activitate, copiii își dezvoltă coordonarea ochi-mână, răbdarea și concentrarea pe o singură sarcină.

2.   Săritul la trambulină

Această activitate distractivă este foarte bună deoarece solicită toți mușchii. De asemenea, ajută la creșterea forței și la îmbunătățirea echilibrului. Poți opta pentru o trambulină mare, exterioară dacă locuiți la curte, sau una de dimensiuni mai mici pe care o poate utiliza și în interior. Este important ca juniorul să fie supravegheat în permanență, fiind interzis ca mai mulți copii să sară în același timp pe trambulină.

3.   Plastilina

Nimic nu este mai atractiv și mai liniștitor decât modelarea plastilinei, o activitate care oferă nenumărate beneficii pentru dezvoltarea mușchilor mici de la degete și palme. Poți alege o plastilină din comerț, netoxică și fără potențial alergenic, sau poți face o plastilină de casă, din ingrediente la îndemână. Ai nevoie doar de făină, apă, sare și puțin ulei. Opțional, poți adăuga colorant alimentar în diferite nuanțe.

Lista poate continua cu o mulțime de recomandări: de la pictură și jocuri de construcții, la mers cu bicicleta sau înot. Atâta timp cât vei alege activități atractive pentru copilul tău, vei avea certitudinea că beneficiază de toate avantajele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor mușchilor din corp.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *