Rezumat:
Sănătatea este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre viața unui om, motiv pentru care efectuarea unui set de controale periodice ar trebui să se regăsească în rutina fiecărei persoane. Desigur, este vorba atât despre cei care sunt diagnosticați cu anumite condiții medicale, cât și despre cei sănătoși, care nu au probleme.
În funcție de vârstă, gen și afecțiunile deja existente, dar și de istoricul medical, există mai multe teste pe care este bine să le faceți.
1. Recomandate atât pentru femei, cât și pentru bărbați
- Examenul oftalmologic: Deoarece vederea este un simț esențial în majoritatea activităților, menținerea sănătății acesteia ar trebui să fie prioritară. Luați în considerare să faceți o consultație la un cabinet de optică medicală anual, indiferent de vârstă.
- Testul cancerului de colon (colorectal): Testele pentru acest tip de cancer încep de obicei la vârsta de 50 de ani. Acestea pot fi efectuate și mai devreme pe baza condițiilor de sănătate personale și a istoricului familial;
- Screeningul cancerului pulmonar: O scanare CT anuală a plămânilor este recomandată atât bărbaților, cât și femeilor cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani care au fumat pentru o perioadă semnificativă de timp sau care nu au renunțat la acest viciu. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă istoricul fumatului justifică un CT pulmonar cu doze mici.
- Depresia: Mulți oameni nu sunt conștienți de posibilele simptome ale depresiei, deoarece acestea pot fi ușor atribuite altor lucruri. Cu toate acestea, un test pentru depresie efectuat periodic poate ajuta medicul să depisteze dacă simptomele sunt un rezultat al acestei afecțiuni.
- Diabet: Dacă aveți un istoric familial sau factori de risc pentru diabet – cum ar fi excesul de greutate, glicemia mărită, hipertensiunea arterială ori colesterolul ridicat – ar trebui să fiți testat pentru diabet;
- Hepatita C: Tuturor persoanelor născute între 1945 și 1965 li se recomandă să facă un test de sânge unic pentru depistarea hepatitei C.
2. Recomandate pentru femei
- Mamografie: La femeile cu risc scăzut sau mediu de cancer mamar, se recomandă o mamografie la fiecare doi ani, în special pentru cele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani. Testarea timpurie și mai frecventă poate fi recomandată pe baza istoricului personal și a istoricului familial de cancer de sân;
- Testul Papanicolau: Acesta este un screening pentru cancerul de col uterin. Femeile ar trebui să înceapă aceste testări începând cu vârsta de 21 de ani. Screeningurile ulterioare sunt recomandate la fiecare trei ani, atât timp cât femeia are un sistem imunitar puternic. După 30 de ani, testul Papanicolau este recomandat o dată la cinci ani, până la vârsta de 65 de ani;
- Examen pelvian: Acest lucru se poate face cu sau fără un test Papanicolau. Un examen pelvian include examinarea vaginului, a colului uterin și vulvei pentru semne ale unei infecții cu transmitere sexuală (ITS) sau ale altor afecțiuni.
3. Recomandate pentru bărbați
- Screeningul cancerului de prostată: În general, utilizarea testului antigen specific și a examenului rectal digital pentru screeningul cancerului de prostată nu este recomandată, așa că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a efectua această verificare. Screeningul poate fi recomandat pentru unii bărbați începând cu vârsta de 50 de ani, iar în anumite cazuri de la 40 de ani;
- Examen testicular: Medicul dumneavoastră poate dori să verifice fiecare testicul pentru semne ale unei probleme, inclusiv chisturi, modificări în dimensiune și sensibilitate;
- Screeningul unui anevrism aortic abdominal: Acesta este un test de screening care trebuie efectuat o singură dată și reprezintă, concret, o ecografie. Este recomandat tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani care au fumat de-a lungul vieții.
Efectuarea controalelor medicale periodice este importantă la orice vârstă, în special în situațiile în care există anumite predispoziții genetice. Fie că este vorba despre sănătatea ochilor, a inimii sau a altor organe, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră pentru stabilirea unui set de examinări regulate.