POZE: Cum aratau ziarele romanesti acum 80 de ani!

Zilele trecute faceam curat si-am dat de „cufarul de valori” al mamei mele. Nu va ganditi la bijuterii sau bani, este vorba doar de amintirile ei dragi, jurnale vechi, obiecte de artizanat, scrisori de la diversi domni si asa mai departe. Printre toate aceste „podoabe” pline de nostalgie am gasit si cateva ziare romanesti din alte timpuri!

Mama ma tot batea la cap in adolescenta sa le citesc: „Uita-te si tu pe acolo si o sa vezi ce frumos se scria candva, o sa-ti placa sigur.„, insa eu vedeam numai ziare vechi si prafuite. Acum imi pare rau ca nu am avut rabdarea sa le citesc mai devreme.

O sa pun poze, pentru ca va fi mai interactiv asa. Specific ca ziarele au in jur de 80 de ani vechime si s-au pastrat impecabil, iar informatiile de acolo sunt de nepretuit. Tot ce vedeti mai jos sunt fragmente din ziarul Universul.

Rubrica speciala care mi-a placut si mi-a atras atentia in mod special a fost cea de CORESPONDENTE. Este aproape induiosator cum se comunica acum 80 de ani si totodata placut sa vezi cu ce compasiune isi scriau oamenii pe vremuri.

Rubrica de corespondenta!
Un soi de "wall" al acelor zile!
Ca o mica dovada ca aceste pagini de ziar sunt intr-adevar vechi
Ca o mica dovada ca aceste pagini de ziar sunt intr-adevar vechi.
Inca o rubrica de corespondenta
Foarte dragut mesajul lui Felix.

O pereche de 32 de ani… la un loc. Alt articol care mi-a placut. De ce or fi disparut genul acesta de articole din ziare? Cel de mai jos e chiar placut scris, si nu cred ca ar fi deranjat pe nimeni.

O pereche de 32 de ani... la un loc
O pereche de 32 de ani... la un loc

Va mai aduceti aminte de Coty? Cea mai mare companie de parfumuri, produse cosmetice si de infrumusetare din lume, fondata in 1904. Ei bine, in anul 1935 isi faceau reclama in ziarele noastre la Pudra Coty Paris.

Pudra Coty Paris
Pudra Coty Paris.

Voi de cate ori ati avut probleme cu insectele? Nu-i asa ca bunica venea si dadea cu FLIT?

Flit
Anunt publicitar pentru Flit!

Flit este cunoscuta ca fiind cea mai mare companie de insecticide, fondata in 1923. Pentru secolul XIX a fost poate una dintre cele mai mari descoperiri ale vietii moderne, esentiale unui trai comod. Din 1936 si pana astazi, acest produs a lasat si o urma interesanta in limba romana. Exemplul cel mai bun e ” Iti dau cu flit de nu te vezi„, sau „Hai flit de aici”. Daca veti cauta in DEX cuvantul flit, veti vedea imediat si definitia „insecticid folosit contra mustelor, tantarilor, puricilor„.

Cronica sporturilor
Cronica sporturilor pe 25 iulie 1935

Cred ca oricine stie sau macar a auzit macar odata de Hotelul REX din Mamaia. Un soi de Mecca al „fitosilor” de litoral. Se pare ca si pe vremea aceea era scump si high class. Pe site-ul celebrului hotel puteti vedea si alte poze vechi. E interesant cum de au pastrat istoria acestui hotel prin imagini. Bravo Rex.

Hotelul REX din Mamaia in anii '30!
Cred ca erau niste "excursiuni" pe cinste!

 Cum arata Rex acum?

Galeriile Lafayette, plasate odata demult in locul in care azi sade posomorat Magazinul Victoria, erau o adevarata gura de aer proaspat in materie de moda si, din cate se poate observa mai jos, stiau sa-si vanda marfa!

Galeriile Lafayette
Reduceri de 30% la Galeriile Lafayette

Tu ce parere ai despre ziarele anilor ’30? Ai si tu astfel de „amintiri” acasa?

Daca ti-a placut articolul apasa LIKE, da SHARE sau COMENTEAZA mai jos!

Arata-le si prietenilor tai!

2 comentarii

  1. am un supliment DESFRANATA al ziarului universul si eram curios daca ar valora ceva.va multumesc !   cu respect mititelu.

  2. am gasit intr-um cufar vechi de-al bunicii ziare vechi- dimineta, adevarul- 1904-1945- este cineva interesat ? multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *