Factori decisivi in alegerea unui camin de batrani

Alegerea unui camin de batrani potrivit este o sarcina destul de dificila. Asta pentru ca avem foarte multe lucruri de luat in considerare.

In cele ce urmeaza voi insira factorii de baza care ar trebui sa ne influenteze decizia, sperand astfel ca va usurez alegerea centrului potrivit.

Factori decisivi in alegerea unui camin de batrani

Conditiile de care dispun pacientii intr-un camin cred ca reprezinta primul factor. Multi dintre noi ajungem sa internam o ruda intr-un centru special nu fiindca nu vrem sa avem grija de acea ruda, ci pentru ca pur si simplu ori suntem plecati in strainatate, ori necesita supraveghere continua, ori este prea in varsta pentru a se intretine singura. Conditiile oferite sunt un element cheie, fiindca nimeni nu ar vrea sa locuiasca intr-un camin insalubru sau friguros pe timp de iarna.

Serviciile pe care centrul il ofera sunt un alt factor cheie. Daca persoana care urmeaza a fi internata sufera de anumite boli ce necesita atentie suplimentara, trebuie sa ne asiguram ca aceasta primeste ingrijirile specifice bolii. Sunt camine speciale pentru oameni cu dizabilitati, cat si camine pentru varstnici. Totodata, se gasesc case de batrani care ofera servicii extra, avand locuri limitate pentru batranii bolnavi. Fiecare casa de batrani trebuie sa dispuna de un personal experimentat in servicii medicale.

Locatia este si ea importanta. Asta pentru ca nu doar trimitem ruda intr-un azil de batrani si o lasam uitarii. Romanii trebuie sa isi scoata din cap ideea ca in azilul de batrani sunt doar persoanele care nu mai au pe nimeni care sa ii iubeasca. Dimpotriva, faptul ca ajungem sa internam ruda intr-un astfel de centru, nu reprezinta altceva decat grija noastra pentru ei. Exista si la noi centre pentru varstnici unde personalul este experimentat, conditiile sunt bune, se fac vizite oricand in zi. Chiar exista camine in care batranii si-ar dori sa stea.

Bugetul de care dispunem cred ca este din pacate cel mai influentabil factor dintre ce am enumerat. In Romania nu este simplu sa intretii un batran la azil. Caminele private au preturi incepand de la 1200 Ron si ajung in unele centre chiar si la 3000 RON. Niste preturi mari pentru multi dintre noi. Cu toate acestea, daca cercetam indeajuns de mult putem gasi un camin cu servicii bune, personal calificat si la un pret decent.

Per ansamblu, in Romania, caminele de batrani nu sunt vazute ca niste institutii care chiar ajuta batranii. Ci mai mult ca niste centre in care batranii sunt tratati neadecvat. Multi si-au format aceasta parere datorita stirilor de la TV in care se dadeau amenzi peste amenzi multor aziluri de batrani. E adevarat, foarte multe camine nu ofera deloc conditii bune pacientilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa credem ca toate sunt la fel.

In Statele Unite, de exemplu, caminele de batrani sunt considerate spatii de relaxare si de trait in ultimii ani. Florida este renumita pentru centrele sale de ingrijire batrani, acolo pare a fi Raiul pe pamant. Si nu doar in Florida sunt foarte bine vazute centrele pentru varstnici, ci in intreaga tara. Evolutia si sistemul americanilor foarte bine pus la punct, fac azilurile de batrani sa fie o optiune buna pentru multi varstnici.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *