Pastele sunt unele dintre cele mai versatile si usor de preparat retete culinare. De la banalele paste cu branza, la retete de paste italienesti ce merg perfect cu un pahar de vin, pastele pot fi consumate fie la pranz, fie seara, in graba sau intr-un cadru romantic. In plus, o farfurie de paste este in general rapid si usor de preparat, dar din pacate acestea sunt bogate din punct de vedere caloric.
Faptul ca o farfurie de paste este bogata in calorii nu inseamna ca orice tip de retete de paste trebuie evitate. Important este sa se poata face diferenta intre retetele cu un continut ridicat de grasimi si retetele sanatoase. Pe site-uri de specialitate precum www.culinare.ro sunt prezentate un numar mare de retete cu paste dintre care se poate alege in functie de regimul alimentar al fiecaruia.
Si din acest punct de vedere pastele se dovedesc din nou un preparat versatil, pe langa retetele special concepute pentru a fi sarace in calorii si cat se poate de sanatoase, aproape orice tip de paste poate fi gatit intr-un mod mai sanatos inlaturand anumite ingrediente sau facand mici schimbari la retete.
1. Pastele integrale – se gasesc in aproape orice super sau hypermarket si sunt optiunea mult mai sanatoasa a pastelor normale. Produsele de genul zaharului alb, fainii albe sau pastelor albe trec printr-un proces de inalbire si de aceea se recomanda inlocuirea acestora cu alternativele disponibile pe piata. Pastele integrale sunt mult mai bogate in fibre, fiind excelente pentru digestie, contin minerale care nu se regasesc in pastele normale si au o textura speciala care poate transforma orice preparat. Alternativ, daca aroma sau textura pastelor integrale nu este agreata, exista si variante de paste mixte care combina faina integrala cu faina rafinata.
2. Dimensiunea portiilor – fara legatura cu tipul de retete de paste ales, dimensiunea portiilor poate face diferenta intre o cina hranitoare, dar sanatoasa si o bomba calorica. Portia maxima pe persoana trebuie sa nu fie mai mare de o ceasca de paste.
3. Legumele si proteinele – multe retete paste includ si legume in sosuri sau ca garnitura. Ideal este ca orice tip de paste sa fie insotit si de legume proaspete sub forma unei salate spre exemplu. Pastele simple se combina ideal cu brocoli, sparanghel, spanac sautee sau fasole si mazare fiarta. Este de asemenea bine de retinut ca proteinele nu se gasesc numai in carne, pe langa curcan sau pui, care sunt surse ideale de proteine, acestea pot fi luate si din consumul de fructe de mare, branza sau legume. In felul acesta, adaugand o portie de legume, se respecta imaginea farfuriei ideale.
4. Parmezan, ricotta sau alt tip de branza – conform traditiei italienesti, acestea se adauga cel mai adesea direct in paste sau in sos, insa in modul acesta se risca pierderea de sub control a cantitatii de branzeturi folosite. O varianta mai sanatoasa si mai usor de controlat este aceea de a rade tipul de branza aleasa direct peste pastele fierbinti.