Charlie Chaplin – Micul Vagabond

Charlie Chaplin, considerat unul dintre starurile de referinta ale Hollywood-ului, a avut o viata interesanta nu numai in fata camerei de luat vederi, ci si in spatele ei.

Cand ne gandim la filmele mute, primul nume care ne trece prin minte este Charlie Chaplin, deseori asociat cu “Micul vagabond” (Little Tramp).

Charles Spencer Chaplin s-a nascut in Walworth, Londra, Marea Britanie pe 16 aprilie 1889, ca fiu al lui Charles si Hannah, ambii performeri in sali de evenimente. Dupa ce Charles s-a despartit de Hannah pentru un rol in New York, Hannah a incercat sa-si reinvie cariera pe scena. Din pacate vocea ei se pierdea in anumite momente. Acest lucru s-a intamplat chiar in timpul unui spectacol, cand regizorul a incercat sa evite un moment penibil si l-a urcat pe scena pe micul Charlie, in varsta de 5 ani pentru a canta un cantec popular.

Charlie, impreuna cu fratele sau si-au petrecut copilaria in diverse orfelinate,  din cauza momentelor de nebunie ale mamei lor. Internata in azilul Cane Hill, in 1903, Hannah a trait acolo pana in anul 1921, cand Charlie s-a mutat in California.

Charlie si-a inceput cariera in mod oficial la varsta de 8 ani, pornind in turneu cu trupa The Eight Lancashire Lads. La varsta de 18 ani, umbla in turnee cu trupa luiFred Karno’s vaudeville, alaturandu-se lor in anul 1910. A calatorit in vestul Californiei in luna decembrie 1913, unde a semnat un contract cu faimosul regizor de comedii  Mack Sennet, care l-a vazut pe Charlie jucand pe scena din New York.

In cadrul Keystone Charlie a regizat si a aparut in cca. 35 filme, jucand rolul “micului vagabond” in toate. In noiembrie 1914 a plecat de la Keystone semnand cu Essanay, unde a realizat 15 filme. In 1919, el impreuna cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford si D.W. Griffith, au format Uniunea Artistilor (UA).

Viata si cariera lui Charlie Chaplin a fost plina de scandaluri si controverse. Primul scandal in care a fost implicat a fost cel din Primul Razboi Mondial cand loialitatea sa fata de Londra a fost pusa in discutie. Niciodata nu a aplicat pentru a obtine cetatenie americana ci s–a considerat un vizitator care plateste Statelor Unite. Acest fapt si alte excentricitati din cariera lui au trezit suspiciunea FBI care a considerat ca Chaplin promoveaza propaganda comunista in filmele sale.

Primul sau film, neincadrat in categoria filmelor mute, Marele Dictator (1940) a accentuat aceasta convingere a FBI. In film, Chaplin joaca rolul unui Adolf Hitler caricaturizat. Unii au considerat filmul de prost gust cu toate ca acesta a avut castiguri de peste 5 milioane de dolari si a castigat 5 premii ale Academiei Americane de Film.

Un alt scandal s-a ivit cand Charlie Chaplin a inceput sa iasa cu Joan Barry (in varsta de 22 ani). Relatia lui Chaplin cu Barry s-a sfarsit in 1942, dupa o serie de actiuni de hartuire din partea ei. In mai 1943, Barry a venit la Charlie cu vestea ca este insarcinata si a deschis un proces de paternitate pretinzand ca acel copil inca nenascut este al lui Chaplin. In timpul procesului din 1944, s-a dovedit ca Charlie nu este tatal, dar pentru ca la acea data probele de sange nu erau considerate relevante Chaplin a fost somat sa-i plateasca lui Barry 75 dolari pe luna pana cand copilul avea sa implineascca 21 ani.

Charlie a fost de asemenea condamnat pentru ca a ajutat Rusia in lupta contra invaziei nazistilor din timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a determinat inca o data Guvernul American sa-si puna intrebari cu privire la viziunile lui politice si morale, suspectandu-l ca este comunist.  Din aceasta cauza a fost citat pentru un interogatoriu la care s-a renuntat ulterior.

Cand Chaplin a calatorit in Londra impreuna cu familia lui pentru premiera filmului Limelight (1952). I s-a negat reintrarea in Statele Unite. De fapt, Guvernul nu avea nicio dovada impotriva lui Chaplin cum ca ar afecta securitatea nationala prin actiunile lui. Sotia lui impreuna cu Chaplin s-au hotarat sa se stabileasca in Suedia. Charlie a fost casatorit de 4 ori (cu Mildred Harris, Lita Grey, Paulette Goddard,Oona O’Neill)  si a avut in total 11 copii.

In opozitie cu personajele sale, Charlie era o fire foarte tacuta, nepurtandu-se ca un milionar. Chiar si dupa ce a acumulat o avere impresionanta a trait extrem de modest. In 1921 a fost decorat de Guvernul francez pentru munca sa in cinematografie acordandu-i-se Legiunea de Onoare in 1952. A primit un premiu al Academiei in 1972 pentru contributia sa in promovarea filmului ca arta a secolului XX. A fost ridicat la rang de Cavaler de catre Casa Regala a Marii Britanii pentru munca sa in industria divertismentului.

A scris si doua carti autobiografice: ”Autobiografia mea” (1964) si volumul intitulat “Viata mea in fotografii” (1974).  Charlie a murit de batranete pe 25 decembrie 1977 la casa sa din Suedia. In 1978 trupul sau a fost furat din mormant si recuperat dupa 3 luni, cand a fost reingropat intr-o cripta de ciment.

Charlie Chaplin este considerat una dintre personalitatile de marca ale istoriei americane de film, si asta datorita filmelor sale care se bucura si astazi in intreaga lume de o mare popularitate. Filmele lui Charlie  evidentiaza perspectiva “micului vagabond”, aceea ca desi traim intr-o lume haotica spiritul uman a ramas si va ramane mereu acelasi.

Un rol memorabil il face actorul Robert Downey Jr. in filmul despre viata lui Charlie Chaplin!

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *