Ce este ASTIGMATISMUL, ce simptome ne da, si cum il corectam?

Astigmatismul este acea ametropie in care focarul principal nu este un singur punct ca la celelalte ametropii, miopia si hipermetropia. Razele luminoase se focalizeaza in fata sau in spatele retinei, intr-o serie de puncte, si devine liniar, deformand imaginea. Fiecare meridian avand propriul sau punct sau focar.  Este o tulburare a vederii.


Inainte de toate, daca nu esti  in tema cu acesti termeni iti recomandam sa citesti articolul „Optica pe intelesul tuturor!„, vei intelege totul mult mai usor si vei vedea cat de util iti este sa iti cunosti ochii. Sa revenim…

Astigmatismul este dat de anomalia curburii, a corneeei, sau de cristalin. Corneea unui astigmat este ovala, si nu rotunda ca a unui emetrop. Dupa refractia meridianelor indentificam tipul de astigmatism care poate fi miopic, hipermetropic sau mixt.

Daca un meridian este emetrop, iar celalalt este hipermetrop sau miop, avem de-a face cu un astigmatism simplu. Daca ambele meridiane sunt hipermetroape sau mioape, avem de a face cu un astigmatism compus, iar daca unul este miop si unul hipermetrop, avem un astigmatism mixt.

Semne importante care ne arata ca suferim de astigmatism!

Pacientul nu vede bine, in special la distanta, dar nici de aproape, si adesea confunda literele cu cifrele. Apar dureri de cap, incruntare, ochi uscati, vedere neclara in numite situatii, imagine deformata, imprecisa, si pot aparea forme ovoidale sau rotunde.

Astigmatismul este insotit frecvent de miopie si hipermetropie.

Datorita refractiei diferite a razelor de lumina, cu cat cele doua imagini sunt mai departate, cu atat astigmatismul este mai mare.

Este considerat astigmatism fiziologic cand are o valoare de 0.5 dioptri, sau patologic daca este mai mare de 1 dioptrie, si astigmatism forte peste 2 dioptri.

Cum corectam astigmatismul?

Astigmatismul poate fi sau nu, corectat prin ochelari.  El poate fi de doua tipuri:

1. Astigmatism neregulat care poate fi cauzat de leziuni ale corneei sau a cristalinului, si nu poate fi corectat decat prin lentile de contact rigide care pot aduce disconfort ochiului.

2. Astigmatism regulat care poate fi corectat prin ochelari. Aceasta afectiune se corecteaza cu lentile asferice, cu cilindru.

Lentilele torice sau cilindrice sunt acele lentile care in afara valorii viciului (dioptrie) mai au si un ax cuprins între 0° si 180º care ne arata localizarea astigmatismului.

Arata-le si prietenilor tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *