7 alimente care dauneaza grav dintilor

Smaltul dintilor este cea mai rezistenta substanta din corpul nostru, dar chiar si unele mancaruri reusesc sa o combata. Nu este o noutate ca dulciurile dauneaza grav dintilor, dar nu va ganditi ca acestea sunt singurele alimente. Veti ramane surprins sa aflati care sunt celelalte 6 care dauneaza smaltului dintilor.

7 alimente care dauneaza grav dintilor
7 alimente care dauneaza grav dintilor

Bauturile acidulate

Zaharul nu este singurul aliment care dauneaza danturii. Bauturile acidulate agreseaza smaltul dintilor prin cantitatea ridicata de acid. Este vorba despre acizi corozivi precum acidul citric sau cel fosforic. Si aroma bauturii gazoase conteaza foarte mult. Toate au un impact puternic, dar, surprinzator, bauturile gazoase cu aroma de citrice afecteaza smaltul de doua pana la cinci ori mai mult decat Coca-Cola spre exemplu.

Recomandare: Schimbati apa minerala cu apa plata deoarece si un obicei nevinovat precum cel de a consuma bauturi acidulate poate determina aparitia bolilor de inima.

Bauturile consumate de sportivi

Intr-un studiu care a comparat efectele a cinci bauturi acidulate, cele consumate de sportivi s-au dovedit a fi cele mai daunatoare. Motivul? Concentratia mare de acizi.

Recomandare: Folositi apa pentru a va hidrata dupa efort.

Bauturile energizante

Acestea se afla pe al doilea loc dupa bauturile consumate de sportivi in ceea ce priveste gradul in care consumul lor afecteaza dantura. Acest fapt se explica prin greutatea de a amortiza acizii in bautura. Aceste bauturi sunt recomandate in special adolescentilor si tinerilor al caror smalt este mult mai poros.

Recomandare: Hidratati-va cu apa in timpul zilei pentru a eveita balonarile si aparitia starii de oboseala.

Sucul de fructe

Mare atentie cand consumati sucuri de citrice, de mere sau de fructe de padure care contin acele tipuri de acizi ce dauneaza grav smaltului.

Recomandare: Consumati sucuri de fructe in cantitati moderate si clatiti gura dupa aceea. Puteti soarbe sucul printr-un pai pentru a reduce cantitatea mare de acizi ce intra in contact cu dintii vostri.

Fructele

Asemenea sucurilor de fructe, toate fructele din familia citricelor (spre exemplu portocale, lamai) contin acizi daunatori.

Recomandare: Consumati fructele in timpul meselor si nu intre mese pentru a reduce efectul acizilor.

Bomboanele cu gust acrisor

Intr-un studiu ce a comparat efectele bomboanelor foarte dulci, a celor cu lichior si a celor putin acrisoare asupra smaltului dintilor a reiesit ca ultimele sunt cele mai daunatoare.

Recomandare: Renuntati la aceste bomboane. Daca va este pofta sa mancati ceva dulce incercati gumele ce au in compozitie o cantitate foarte mica de zahar.

Otetul

Otetul este folosit in compozitia multor mancaruri de la dressingurile salatelor la tot felul de sosuri. Un studiu realizat recent a evidentiat faptul ca tinerii care consuma frecvent otet intampina un risc de 30%-85% de erodare a smaltului in comparatie cu tinerii ce nu au acest obicei. Tinerii sunt mai predispusi la erodarea smaltului din cauza lipsei maturitatii dentare.

Recomandare: Otetul va poate fi un aliat bun in pierderea kilogramelor de aceea este recomandat sa clatiti gura dupa ce ati consumar fructe care-l contin sau sa mestecati guma. Guma ajuta in neutralizarea acizilor.

Arata-le si prietenilor tai!

Un comentariu

  1. Nu stiam ca sucul de fructe poate afecta dantura 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *